НОВИНИ

30 години "Вечеря в бяло" в Париж

За 30-та поредна година в Париж се проведе традиционната вечеря в бяло. Както винаги, мястото на събитието се пазеше в пълна тайна до последния момент, а участниците научиха къде трябва да отидат едва няколко часа по-рано. Какви правила спазват присъстващите и къде бяха на юбилейното издание - разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:35, 04.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
години вечеря бяло париж

Всички са чували за нея, но малцина са поканени - "Вечерята в бяло". Идеята възниква преди 30 години в Париж, но става популярна по целия свят. Тайно събитие, на което всички са облечени в бяло, носят си сгъваеми столове и маси, бели покривки, свещи и сребърни свещници и - разбира се - кошници за пикник. На първата вечеря присъстват само Франсоа и приятелите му. На юбилея се събират рекордните 17 хиляди души.

Франсоа Паские, създател на движението "Вечеря в бяло": Не бях го планирал като ежегодно събитие. Съдбата имаше пръст в това - просто се събрахме, а в последствие вечерята в бяло доби популярност без помощта ми.


;

Парижкият площад на "Инвалидите" е мястото, което домакинства вечерята. 6000 чужденци са дошли специално за случая. Веднъж попаднали на мястото, участниците се заемат с приготовленията - това може и да е импровизиран пикник, но задължително трябва да носи френски шик.

;

Развяването на бели кърпички във въздуха, е знак за начало.

Грегъри: Идваш и попадаш сред хиляди непознати, но точно това е хубавото - срещаш нови приятели, откриваш нова музика, опитваш от храната, която другите са донесли.

Участниците спазват строг протокол - пият единствено бяло вино, а когато настъпи полунощ всеки трябва да почисти след себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ​
​Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ​
АГ-болницата във Варна получи респираторен апарат с пари от пластмасови капачки
АГ-болницата във Варна получи респираторен апарат с пари от пластмасови капачки