От бранша са притеснени, че през следващите месеци разходите ще скочат с 10-15 процента, а това ще се отрази върху заплатите на персонала и възможностите за модернизация на заведенията.
От бранша са притеснени, че през следващите месеци разходите ще скочат с 10-15 процента, а това ще се отрази върху заплатите на персонала и възможностите за модернизация на заведенията.
Заради увеличението на цената на тока ресторантьори в Пловдив трескаво подготвят нови разчети на разходите си. Анализите на цифрите обаче водят до задънена улица. За да запазят конкурентни и поносими цени в завединията си, бизнесмените обмислят да съкратят персонал или да намалят заплатите.
Тони Симидчиева - ресторантьор и хотелиер: Kоето означава, че увеличението на тока ще се поеме от най-уязвимата част от обществото - на които заплатите им зависаят от това какви са разходите в един обект.
В борбата за оцеляване бизнеът ще разчита на гъвкавостта и предприемчивостта си. Увеличение на цените в менюто е почти невъзможно на този етап - казват от бранша. И с притеснение очакват новата сметка за тока.
Атанас Терзийски: Ние ще се стараем да задържаме цените, но това ще рефлектира върху нашия доход. Иначе рискуваме да намалим броя на клиентите.
Фалити или празни заведения - това е мрачната прогноза на бизнеса. Клиентите също си правят сметка, че в новите условия няма да имат възможност за извънредни разходи.
Бизнесът в Пловдив е готов да дискутира на всички нива проблемите в енергетиката. И да отстоява правото си на оцеляване. С всички законови средства.