330 американски военни ще бъдат разположени в Норвегия

САЩ ще изпратят над 300 военни в Норвегия, страна, която граничи с Русия, обяви днес норвежкото правителство. Тази мярка може да подразни Москва, според експерти, цитирани от Франс прес.

от Източник: БТА
21:54, 24.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
330 американски военни бъдат разположени норвегия

Военните ще бъдат разположени на ротационен принцип във Вернес, близо до Трьондхайм, в централната част на страната, на около 1000 километра от руско-норвежката граница в Далечния Север. Става дума за около 330 морски пехотинци, които ще се обучават и ще участват в маневри при почти арктически условия, се казва в изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Защитата на Норвегия зависи от съюзническите подкрепления и е от решаващо значение за норвежката сигурност нашите съюзници да дойдат и да придобият познания за действие в Норвегия, каза министърката на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

Това е уникална възможност нашите военни да се обучават с американски военни при норвежки условия, добави тя.

В отговор на американската инициатива, разполагането на тези американски военни ще стане от януари догодина и ще бъде предмет на оценка, която ще бъде направена идната година.

За да успокои страховете на съветския си съсед, Норвегия пое ангажимента, преди да стане основополагащ член на НАТО през 1949 г. да не "отваря територията си за чужди бойни сили, докато не е нападната или застрашена от нападение." Информации за американските военни в Норвегия се появиха още миналата седмица и тогава руското посолство в Осло каза, че е изненадано от този проект.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи панаирът на шоколада в Перуджа
Приключи панаирът на шоколада в Перуджа
Сирийският външен  министър ще посети Москва
Сирийският външен министър ще посети Москва