Продажба на риба без документи за поризход и лошо съхраняване са най-честите нарушения по рибните магазини в София. Само за 2 часа към екарисажа тръгнаха близо 30 кг негодна за консумация риба. През седмицата от асоциацията на производителите на риба алармираха, че се продава риба с неконтролирано качество и произход. Днес започнаха съвместни проверки на инспектори от Агенцията по рибарство и ветеринарните служби. В тях участва и нашия екип.
Продажба на риба без документи за поризход и лошо съхраняване са най-честите нарушения по рибните магазини в София. Само за 2 часа към екарисажа тръгнаха близо 30 кг негодна за консумация риба. През седмицата от асоциацията на производителите на риба алармираха, че се продава риба с неконтролирано качество и произход. Днес започнаха съвместни проверки на инспектори от Агенцията по рибарство и ветеринарните служби. В тях участва и нашия екип.
Тази риба се продава за охладена.
"Според вас тази риба добра ли е за консумация?
- Ами да.
- Бихте ли я консумирали?
- Ами да.
- Току що магазинеркта каза , че сулката е добра.
- Самата риба така е доста замразявана и охлаждана и пак изкарана и просто не се спазва температурния режим на съхранение, което крие риск."
Кой се хване - проблемът си е негов. Да не говорим, че обикновеният потербител не може да си поиска документ за произход, а и в случая такъв липсва.
Само за 2 часа ветеринарите изпратиха в екарисажа близо 30 кг негодна за консумация риба. Правилното съхранение обаче е едната страна, другата е от къде идва рибата и това трябва да е вписано в официален документ.
Д-р Николина Кънчовска - нач. сектор "Търговски обекти и обекти за обществено хранене и пазари" - в РВМС - София: "Дори и в момента нямаше БГ номер на стоковата разписка откъде произлиза рибата."
Оказва се , че Законът за рибарството отваря вратичка за продажба на улов до 15 кг без такъв документ за произход.
Йордан Йорданов началник на териториално звено София, в ИАРА: "Един бракониер спокойно ще разпредели улова си по 5-6 магазина по 15 кг. и по този начин под флага на закона магазинерите си продават бракониерската риба."
Това се случва в цялата страна. По крайбрежието улова се разпределя по ресторанти и магазинчета още от лодките. Рибата е малотраен продукт, затова никой не изкупува големи количества.
Д-р Куни Събев - директро на РВМС - Бургас: "Идеалният вариант, който е застъпен в документите на НВМС, е рибата след улова да попада в преработвателните предприятия."
Там би трябвало да се извърши ветеринарен контрол, преглед на рибата, след което с търговски документ да отиде на пазара. Според дребните рибари обаче, ако държавата иска да упражнява ефективен контрол, би трябвало да изгради рибни борси, каквато е евроепйската практика .
Правителството осигури близо 25 млн. лева за "Топъл обяд" до септември 2026 г.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"