НОВИНИ

Брюксел и София – разговор с Ивайло Калфин

Гражданското общество е нещо, от което държавата ще спечели, заяви Ивайло Калфин по повод новия политически проект на президента Първанов, в който ще влязат представители на различни гилдии и слоеве - кметове, лекари, учители, неправителствени организации, преподаватели, политици.

брюксел софия разговор ивайло калфин
bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 29.10.2010
Чете се за: 17:24 мин.
У нас

Гражданското общество е нещо, от което държавата ще спечели, заяви Ивайло Калфин по повод новия политически проект на президента Първанов, в който ще влязат представители на различни гилдии и слоеве - кметове, лекари, учители, неправителствени организации, преподаватели, политици.

Той не издаде повече подробности за проекта и призова за търпение. По думите му този проект е тръгнал от гражданските дискусии, които президентът организира от много време насам.

За политическите престрелки Цветанов - Първанов Калфин заяви, че този сблъсък е търсен от вътрешния министър.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
Добър вечер на Боряна Пенчева, заместник-министър на финансите.
Боряна Пенчева:
Здравейте.
Водещ:
И тази година ли е постна пицата, госпожо Пенчева?
Б. Пенчева:
Не бих казала. Тази година за пръв път ще имаме една стабилност и растеж. Знаете, че основният приоритет на правителството е да гарантира нисък дефицит, да се върнем под трите процента съобразно маастрихтските критерии. Така че сме по-оптимистично настроени.
Водещ:
Обаче, като не е постна пицата, защо всички протестират тогава, защо всички искат още?
Б. Пенчева:
Аз, това е напълно нормално. Бих го нарекла диалог, а не протести. В момента виждате какво се случва и в Европа, че навсякъде се съкращават разходите и това е, за да се отговори на кризата именно със стабилност. На фона на това, което се случва в Румъния, с 25 процента намаляване на заплатите, с 15 % намаляване на пенсиите, на фона на това, което се случва в Португалия и в Испания, наистина това, което се случва при нас,
е стабилност.
Водещ:
Опазил ни господ и това да ни се случи, само това липсваше.
Б. Пенчева:
Да, но дори имаме положителни тенденции, които вече второ тримесечие се открояват.
Водещ:
Обаче сега протести въпреки това има и ще има, затова на кого ще дадете повече, на този, който вика най-много, или имате някакъв приоритет?
Б. Пенчева:
Имаме ясни приоритети. Около 36 процента от разходите ще бъдат за социални дейности. Ние наистина искаме да гарантираме една социална стабилност и в същото време бих искала да отбележа, че това правителство, като дясно правителство, за първи път на толкова ниско ниво ще държи и приходите, и разходите като дял от брутния вътрешен продукт, т.е. ние няма да изземваме пари от хората, ние ще оставим пари у бизнеса, у гражданите, за да може да се гарантира заетост. И в същото време приоритет ще бъде изграждането на инфраструктура, развитие на младите хора, образованието, здравеопазване, за първи път наистина всички пари от вноските на хората ще отидат за здравеопазване. Така че наистина основният приоритет да се
гарантира стабилност е съчетан с приоритетите на хората и всички сфери получават наистина една, имат равно третиране.

Водещ:
Г-жо Пенчева, не трябва ли да има все пак някои сфери, които да са по-равни от другите? Все пак, ако политиката означава да кажете, че нещо е приоритет, да изберете?
Б. Пенчева:
Аз ви казах, че имаме ясни приоритети и това са именно социалната дейност и инфраструктурата, които ще гарантират растеж.
Водещ:
Точно за социалната дейност да ви питам. Поредният скандал днес за пенсионната възраст. Синдикатите се оттеглиха от диалога, ще протестират. Защо отново се връщате към идеята пенсионната възраст и стажът да се връщат от догодина, нали от тая работа се отказахте вече?
Б. Пенчева:
Всъщност ние не се връщаме, това е идеята, която министър Дянков беше от самото начало представил на вниманието на Министерски съвет, и аз бих искала да ви кажа, че последните десет години не се направи никаква реформа, нито в здравеопазване, нито в пенсионна система. Ако ние така
продължаваме, България има най-застаряващото население, ние сме много зле по демографски показатели в Европа и ако не правим реформа, ние ще генерираме в средносрочен план един дефицит, който ще плаща всеки български гражданин. И затова именно сега в диалог с Националния съвет за тристранно сътрудничество се търсят най-добрите формули, да се намери баланс между интересите на живия човек, на тези хора, които трябва сега да се пенсионират, и фискалната стабилност. Така че това е именно нашата идея.
Водещ:
Добре, ама живият човек протестира, ето, те не искат да приемат синдикатите това нещо. Те казват - нали се бяхме вече Разбрали за друго, и имаше такива изявления, че пенсионната възраст се вдига от 2000 и някоя друга година.
Б. Пенчева:
Ако не се предприемат мерки, в крайна сметка нестабилността на тази система, на пенсионната система, ще доведе дотам, че тя ще разклаща нашата икономика и ще има негативно влияние и в европейски план. Затова правителството ще направи реформи, затова следващата седмица ще бъде разгледан Кодексът на социалното осигуряване и междувпрочем е намерен много добър баланс, говореше се даже за национализация на пенсионни фондове, за всякакви други екстремни мерки, в крайна сметка е намерен
един много добър диалог и следващата седмица очакваме позитивни решения.

Водещ:
А министър Тотю Младенов, социалният, и министър Дянков еднакво ли мислят по въпроса?
Б. Пенчева:
Правителството, също има диалог и в правителството, но в крайна сметка има общи цели и общи интереси, и това е да се гарантира, както ви казах, стабилността на държавата.
Водещ:
Европа, казвате вие, наистина има протести, наистина се бият по улиците в Румъния, това е вярно, обаче Европа сложи много тесни рамки днес и вчера. Ако нещо се издъни и нарушите дефицита, какво следва след това?
Б. Пенчева:
Обсъжда се въпросът за санкциите. Не може всички данъкоплатци от Европа да плащат грешките на определени правителства, така че тази криза доведе, Европа си извади поуки от нея и сега се обсъжда въпросът за санкциите, при това страните членки искат много сериозни и решителни санкции за тези, които не спазват критериите за дефицита и за дълга. Така
че в момента дори се обсъжда вариант за промяна на Лисабонския договор, и то по една ускорена процедура, така че да може да има един широк обхват на санкции. За България това какво би означавало - също от спиране на европейски фондове до част от брутния вътрешен продукт, която може да бъде задържана от Европа. Така че преки санкции ще има за тези, които не спазват фискалната дисциплина. Защото така се гарантира стабилността на
единна Европа.

Водещ:
С други думи, ако не стегнем коланите, ще ни бият шамари, това ли искате да кажете?
Б. Пенчева:
Ами, аз не бих се изразила така. Но като част от единната европейска общност ние сме длъжни да спазваме всички правила и в това отношение, пак ще повторя, че България стои много добре. Ние сме една от страните с най-нисък дълг и с най-нисък дефицит.
Водещ:
Вие сигурна ли сте, че догодина ще съберете приходи? Сигурна ли сте, че ще оправите бюджета, така че да се потвърдят тези доста розови очаквания, които имате за растежа?
Б. Пенчева:
Сигурна съм, че ще съберем приходи, и веднага бих се хванала и за вашата дума розови. Нашите очаквания са напълно реалистични. Ние бяхме критикувани, че нашите очаквания за темп на растеж на икономиката от 3,6 процента следващата година са твърде оптимистични. Но аз бих искала да ви кажа, че ние не гледаме в кристално кълбо или не хвърляме боб, ние сме направили един математически модел на базата на икономически фактори,
който показва точно такава оценка. И това се потвърждава и от
международните финансови институции, от международните наблюдатели, потвърждава се и от добрите показатели на икономиката. След второто тримесечие ние имаме растеж, имаме подобрени бизнес очаквания, имаме изключително добри показатели за износа. За първи път расте износът с едни високи темпове - между 32 процента, и имаме дори 47 процента ръст през август прямо предходния месец. Така че...

Водещ:
Хората, които правят бизнес, май няма да са съгласни с вас.
Б. Пенчева:
Те ще го разберат след няколко месеца.
Божана Апостолова:
Ако не са умрели или фалирали вече.
Водещ:
Дано не са.
Б. Апостолова:
Аз съм бизнесмен.
Ивайло Калфин:
И тогава ще го разберат.
Б. Пенчева:
Значи...
Б. Апостолова:
Просто много се страхувам, че вече едва дишаме и че точно това правителство няма отношение към бизнеса.
Б. Пенчева:
Напротив, това правителство...
Б. Апостолова:
Не.
Б. Пенчева:
...както ви казах, е едно дясно правителство. Точно ние не изземваме пари през данъците, за да дадем възможност на бизнеса да се развива. И това, което бих искала да подчертая още веднъж, е, че в темповете на развитие на страната, в начина, по който е създадена една добра бизнес среда, България се намира на първо място. Ние сме с най-ниските данъци в Европа. По-ниски данъци имат само страни, износителки на петрол. И това е именно
инструмент, за да може бизнесът да се развива.

Водещ:
Да де, ама ги направи правителството на г-н Калфин. Аз искам г-н Калфин да каже, вие, според вас, как бихте отговорили на въпроса, след това и г-жа Пенчева - крепят ли положението, или правят реформи?
И. Калфин:
Ами, аз не виждам никакви реформи и, първо, няма яснота какво ще се прави. Всеки ден се подават различни сигнали и се отменят взети решения малко преди това. Така че това не може да се каже реформа. В България продължава да властва фискалната гледна точка - няма пари, оправяйте се. Във Великобритания, ако се поучите от десни правителства, беше обявен миналата седмица един много голям план за бюджетни съкращения.
Водещ:
Драконовски.
И. Калфин:
Драконовски, 80 милиарда паунда за пет години напред.
Водещ:
Да, драконовски, да.
И. Калфин:
В същото време премиерът каза - ние ще съкратим тези средства от тези сфери, ще дадем повече средства за наука, ще дадем повече средства за образование, ще направим точно това в пенсионната реформа, точно това в здравната реформа. У нас това нещо го няма. У нас се казва - няма пари. Г-жа Пенчева, с всичките ми уважения, как оставят парите в бизнеса, държавата дължи пари на бизнеса от повече от година и не ги плаща.
Б. Пенчева:
Значи, това дори не е вярно. Това дори не е вярно...
И. Калфин:
Това не са оставяне на пари в бизнеса. Това... вие го задушихте бизнеса със спиране на плащанията.
Б. Пенчева:
Значи, държавата предприе изключителни мерки да разплати през тази година.
И. Калфин:
Е, колко са мерките, докъде го изплатихте?
Б. Пенчева:
Значи, имаше неразплатени... специално бяха предвидени ресурси през Българската банка за развитие...
И. Калфин:
И колко се разплатиха от тях?
Б. Пенчева:
...и се разплатиха, бизнесът получи това, което му се дължеше.
И. Калфин:
30 процента.
Б. Пенчева:
И правителството успя в условията на криза да разплати на бизнеса неразплатените от вас плащания, успя...
И. Калфин:
Не, те не бяха разплатени от вас, защото правителството спря да плаща миналата година.
Б. Пенчева:
...успя да доведе до едни стабилни показатели в момента. И в следващата година вече ще бъдат изчистени всички предишни плащания.
И. Калфин:
Те са стабилни на затихване на икономиката.
Б. Пенчева:
Така че... говорим за растеж и този растеж е...
И. Калфин:
Вие говорите за растеж, страх ме е, че...
Б. Пенчева:
...доказателство е, че наистина и кредитните агенции, аз ще се повторя още веднъж, че през тази година на това правителство всички кредитни агенции международни повишиха рейтинга на България. Перспективата беше повишена първо от "Стандард енд Пуърс" миналата година декември месец, след това февруари и след това сега на октомври японската кредитна агенция отново повиши перспективата на България.
И. Калфин:
"Леман брадърс" фалира с най-високия възможен рейтинг, така че...
Б. Пенчева:
Ако това не е достатъчно доказателство и една сериозна оценка, значи другото може да е политическо говорене, но дали има полза от празно политическо говорене в условията на криза, това е друга тема.
Водещ:
Реплика.
Б. Апостолова:
Аз не съм политик и мразя политиката. Аз просто се мъча да храня 200 души - имам мощен полиграфически комплекс. Работя денонощно. И в събота и неделя. Естествено е при нямането на пари, при междуфирмената задлъжнялост парите, маржът да е изключително малък. Работата е тежко производство. Изключително професионална и отговорна. Когато погледна парите, които ми пристигат от банката, от клиентите, които трябва да ми плащат, те са толкова малко, толкова фирми задържат пари, че аз стоя
разкрачена и се чудя какво да платя - заплати на хората си, които трябва да си нахранят децата да отидат на училище, или осигуряването.
Б. Пенчева:
Аз бих казала, че това е добре, че имате този проблем. В условията на криза всички трябва да работим максимално.
Б. Апостолова:
Как, как е добре, като ако аз, ако аз не си платя осигуровките...
Б. Пенчева:
Ние също работим, но вашият бизнес е жив, вие не сте уволнили хората. Вие се чудите как да им платите заплати, но вие продължавате да им плащате заплати. И това, което ще се случи...
Б. Апостолова:
Но не мога да платя осигуровки, които вие очаквате догодина.
Б. Пенчева:
Осигуровките бяха увеличени сега само с 1,8 процента, което е...
Б. Апостолова:
Не само увеличени. Ако аз не успея да ги платя, понеже нямам пари, а платя заплата, трябва да ги платя двойно, плюс глоба, плюс лихва.
Б. Пенчева:
А вие считате, че по-добрият вариант е да правим трансфери от парите на хората, от данъците...
Б. Апостолова:
Ами, да оставя работниците гладни, г-жо Пенчева.
Б. Пенчева:
...да събираме данъци повече и да правим трансфери от бюджета.
Б. Апостолова:
Да ги оставя гладни тогава, без заплати.
Б. Пенчева:
А тези хора, които сега наистина трябва да бъдат пенсионирани, трябва да се пенсионират, те какво, да умират от глад?
Б. Апостолова:
Не, вие разчитате на тези пари, които...
Б. Пенчева:
Значи, ние ще намерим баланса, който...
Б. Апостолова:
...трябва да дам за осигуровки. Намерете баланса, помислете за много сериозните проблеми в бизнеса. Много сериозни са на ниско ниво.
Б. Пенчева:
Това правим.
Б. Апостолова:
А вие си размятате думи кой крал, кой не крал, кой какво направил.
Водещ:
Не, тук нямаше такива думи.
Б. Апостолова:
Бизнеса го боли и не може да няма потоци от пари, с които да работи. И това е много страшно, г-жо Пенчева.
Б. Пенчева:
Аз ви разбирам много добре.
Водещ:
Правите ли реформи, г-жо Пенчева?
Б. Пенчева:
Да, правим, правим реформи и двете системи, които най-много ще бъдат реформирани, това са здравната и пенсионната система. Основен приоритет също така ще бъде образованието. През следващата година ще продължи реформата и във всички сектори на образованието, и особен акцент върху висшето образование, за да може младите хора наистина да бъдат подготвени, за да можем да имаме конкурентоспособна младеж. Това е един от основните наши приоритети също така и затова дори ще използваме заедно с международни финансови институции, за да можем наистина да
гарантираме, че към тези сектори има достатъчно пари срещу реформа.
Водещ:
Добре. Г-н Калфин, ще се върнем на тази тема, защото тя е очевидно много интересна. Искам обаче преди това да използвам вашето присъствие в студиото, защото вие сте ценен събеседник. Днес разбрахме, че проектът на президента Георги Първанов ще се състои. Вие бяхте на тази дискусия днес и затова първо да ви попитам вашата програма за 11.11 какво включва, ще бъдете ли в НДК тогава?
И. Калфин:
Аз най-вероятно ще бъда, да. И това, което днес се случи, няма много общо с това, което ще се случи след десетина дни.

Водещ:
Защо?
И. Калфин:
Днес имаше една икономическа дискусия, президентът периодично организира такива икономически дискусии. Основата й беше виждането за развитието на България до 2020 г. в рамките на Европейския съюз. След като правителството не пожела да направи такава публична дискусия, президентът поръча на икономическия и социален съвет. Днес чухме и работодатели, чухме и синдикати, и, общо взето, са доста мрачни вижданията, тотално се разминават с това, което каза г-жа Пенчева. Това беше дискусията днес.
Водещ:
Ще се върнем на този разговор. Кажете ми първо за 11.11, ще бъдете ли вие в НДК тогава?
И. Калфин:
Аз ще бъда, да.
Водещ:
Това означава, че ще участвате в проекта на президента.
И. Калфин:
Ами, това, което, така, по моя информация ще се случи, защото вече се чудя какво ще се случи, като чета различните медии и слушам...
Водещ:
Е, вие ако не знаете, има си хас.
И. Калфин:
...слушам представянето. Не, аз знам нещо...
Водещ:
Вие ако не знаете...
И. Калфин:
...но виждам нещо друго, от медиите което се появява. Нито ще се учредява нещо, нито, така, ще се броят членове на каквото и да било.
Водещ:
А какво ще стане?
И. Калфин:
Има един, общо взето, ще се опитам, въпреки че много пъти обяснявах, един не толкова сложен проект. Имаме управляващо мнозинство, което е доста самоуверено и според мен непрекъснато всеки ден създава срещу себе си реакция от гражданското общество. Имаме политически сили в парламента, и в момента социалистическата партия е основният опонент на ГЕРБ, и в същото време имаме още доста хора, които не са задължително включени в политически партии, които са гражданското общество, които са
експерти, които работят в сектори на икономиката или в държавната или общинската администрация, които имат нужда да си кажат какво мислят за държавното управление. Мисля, че гражданското общество е нещо, от което държавата ще спечели много повече, и по този начин ние действително ще можем да говорим за много по-силни алтернативи. Не е безалтернативно
сегашното управление.

Водещ:
Тоест това ще бъде хем гражданско сдружение, хем съюз на партии, хем ще критикува управлението, не го разбирам.
И. Калфин:
Не, не, тук няма съюз на партии и коалиции. Аз пак ви казвам...
Водещ:
А в него няма ли да има партии?
И. Калфин:
Следващата седмица няма да се създава нищо. Не, участват личности. Участват хора, които действително искат...
Водещ:
А малки десни партии нали няма... ще има ли там?
И. Калфин:
...да кажат нещо. Аз не съм чувал да се създава коалиция и да влизат нея партии и, така, да се вливат едва ли не в някакво такова течение. Няма такова нещо.
Б. Апостолова:
Социологическите проучвания показват, че сега ще печелят формации на гражданското общество, и оттам се почва, г-н Василев, извинявайте.

Водещ:
Добре, вашата помощ винаги е о`кей за мен, но аз искам г-н Калфин да каже, поне знаете ли как ще се казва това нещо?
И. Калфин:
Нека да не говорим за нещо, което не се е създало.
Водещ:
АБВ ли ще се казва?
И. Калфин:
Аз не съм единственият човек, който е ангажиран с това нещо, така че не се и изживявам като говорител на каквото и да било. Имайте търпение още десетина дни и пак ви казвам, от основната идея, и аз не виждам къде е проблемът, и действително...
Водещ:
Не, не, няма проблем, аз питам.
И. Калфин:
Не, не, понеже доста хора се притесняват, особено виждам в правителството много нервно реагират на това, което се създава. Хора, които не са задължително свързани с партии или членуват в своите партии, искат да им се чуе по-добре гласът. И мисля, че от това нещо българското общество само ще спечели.

Водещ:
Честно ли е да се прави такъв проект една година преди края
на мандата, президентския?
И. Калфин:
Този въпрос надали, аз никога не съм се изживявал като говорител на президента и мисля, че и той няма нужда от това нещо. Тук не става въпрос за проект, който е концентриран около президента Първанов. По-скоро този проект тръгна от тези дискусии, които той организира, граждански, от доста време насам, включително днес беше една от тях, по теми като
образование, здравеопазване. Много добри идеи се появиха, правителството отказа да вземе каквото и да било от тях. Днес имаше предложение и парламентът да се занимае с по-дългосрочната програма, да видим какво ще каже правителството, но има будни хора, има граждани, които искат да си кажат мнението.
Водещ:
Реплика ли имате, г-жо Пенчева?
Б. Пенчева:
Аз бих искала просто да подчертая, че за първи път правителството наистина има един много добър диалог и с неправителствените организации. Ние в момента подготвяме националната програма за реформи, която е основният инструмент за реализация на стратегията "Европа 2020" в България, и
проведохме през септември няколко срещи с неправителствени организации, включително и парламентът, комисията по европейски фондове организира специална среща с така наречения обществен съвет, където ние чухме мненията на икономически анализатори, на неправителствени организации и те са отчетени при новия документ, който сега сме създали и който предстои да изпратим в средата на месеца в Брюксел.
Водещ:
Е, тук, г-н Калфин...
И. Калфин:
Очевидно, че има някои хора от гражданското общество, с които правителството работи, но не бих обобщавал, че работи с гражданското общество.
Б. Пенчева:
С всички работим.
Водещ:
Е, това е, затова е гражданското общество, защото и там има различни мнения.
И. Калфин:
Точно така, там има различни мнения и хората, които имат различно мнение от това, което прави правителството, а имат действително много идеи и опит, би трябвало да имат трибуна да го кажат.
Водещ:
Какво носи обаче на България сблъсъкът между президент и вътрешен министър, между Георги Първанов и Цветан Цветанов?
И. Калфин:
Аз мисля, че този сблъсък по-скоро го търси вътрешният министър, вероятно за да си вдигне популярността може би или по някаква друга причина.

Водещ:
Е, като двама души се карат, само единият ли участва?
И. Калфин:
Е, вие доколкото следите, както и аз, диалога между тях задочно през медиите, виждам, че г-н Цветанов много изнервено непрекъснато атакува президента. Президентът включително днес каза, че това не е тема, в която той би искал да влиза по този начин със...
Водещ:
Е, да де, ама влиза, задава въпроси.
И. Калфин:
Задава въпроси, на които няма отговор. Очевидно е доста нервен г-н Цветанов и вероятно има причини за това нещо.
Водещ:
Само да уточним нещо от предишната "Панорама". Понеже стана дума за "Цанков камък", за този проект, вие като бивш вицепремиер поемате ли отговорност за този половин милиард евро, които са похарчени там? Просто човек има въображение, за да си представи в какво биха могли да се превърнат те, ако не бяха там.
И. Калфин:
Човек трябва първо да има въображение, когато слуша премиера, защото в случая той излъга. Договорът за "Цанков камък" е подписан 2003 г., когато, ако някой от предишното правителство е бил в управлението, то това е бил той примерно...
Водещ:
Не, той не е казал кога е подписан договорът.
И. Калфин:
...главен секретар на МВР.
Водещ:
Той не е казал...
И. Калфин:
Не, той каза, че тройната коалиция е много виновна. 2003 г., много преди това е подписан.
Водещ:
Е, чакайте, НДСВ не беше ли част от тройната коалиция?
И. Калфин:
Да, и самият г-н Борисов, доколкото си спомням, като част от НДСВ беше главен секретар в МВР.
Водещ:
Е, главният секретар ли отговаря на енергетиката?
И. Калфин:
Ами, не, но той казва, че са се случили някакви много лоши за държавата неща, някакви... някои хора са източили държавния ресурс. Той като главен секретар на МВР може би е знаел това нещо. Но пак казвам, това се е случило преди тройната коалиция, първо. Второ, второ...
Водещ:
Ама трябваше ли, все пак вие бяхте на власт, това нещо трябваше ли, този половин милиард евро да отидат за един проект, който ще даде енергия за 8 процента от един реактор на "Козлодуй"?
И. Калфин:
Най-лошото нещо, което може да се случи и което за съжаление се случва в България, е всяко следващо правителство да натисне копченцето reset на компютъра и да започне наново всичко да прави. Тогава, когато имате сключен договор, когато този договор е финансиран по международна програма, когато той е междуправителствен, между българското и австрийското правителство, вие си представяте, че идва предишното
правителство и го прекратява. Защо не го прекрати сегашното
правителство? То можеше да го прекрати и да не доплаща тези пари.
Водещ:
Е, защото беше почти направено там.
И. Калфин:
Ама той беше започнат и бяха инвестирани и имаше и договорености и при предишното правителство. Защо, същата ситуация беше, както и сегашната. Приказват се едни приказки, така, на едро, хвърлят се едни обвинения, за които за съжаление няма капка истина, и действително трябва да имаме въображение, за да слушаме премиера с тези му твърдения.
Б. Пенчева:
Аз бих искала да кажа, че за първи път това правителство направи един сериозен анализ на тези инвестиционни проекти, които стояха замразени. И за първи път на базата на този сериозен анализ ние сега имаме ясна инвестиционна стратегия. И бих искала само да добавя още един елемент на оптимизъм като основание за нашите добри прогнози за следващата година, това са европейските фондове. Оперативните програми знаете много добре,
че бяха почти блокирани при предишното правителство. Сега бавно, трудно, но те набират скорост. И очакваме наистина много средства да бъдат инвестирани в реалната икономика и за бизнеса, и от еврофондовете.
И. Калфин:
Ще се наложи да припомня на г-жа Пенчева нещо, което тя добре знае - всеки месец следим в бюджетната комисия на Европейския парламент фондовете за регионално развитие. Ако октомври 2009 година, това е към, малко след предишното правителство, сме били по средата на усвояване, сега сме последни.
Б. Пенчева:
Ами, да, защото...
И. Калфин:
Включително европейският социален фонд и т.н.
Б. Пенчева:
...миналата година към октомври имаше само степента на договаряне. Тоест имаше едни проекти, които бяха обещани. Сега вече...
И. Калфин:
Не, не, ние в сравнение с останалите 27 страни...
Б. Пенчева:
...имаме реално изпълнение, имаме реален трансфер...
И. Калфин:
...бяхме на 14-то място, сега сме на 27-о.
Б. Пенчева:
...на средства от Брюксел, така че...
И. Калфин:
Това са успехите на правителството.
Б. Пенчева:
Това са...
Водещ:
За абсолютни числа ли говорите?
Б. Апостолова:
Не за абсолютни...
И. Калфин:
Не, говоря за процент усвояване от това, което можем да усвоим, в сравнение с останалите държави.
Водещ:
Ама вас ви...
И. Калфин:
Ако бяхме в средата, сега сме последни.
Водещ:
Ама вас ви се караха за това, г-н Калфин...
И. Калфин:
Точно така, бяха спрени фондовете и бяха пуснати...
Б. Пенчева:
Значи, на етапа, когато никоя страна не усвояваше...
И. Калфин:
...при предишното правителство.
Б. Пенчева:
...ние бяхме на 14-о място. Когато нямаше никакво усвоение, когато наистина започна реалният процес на усвояване, да, ние сме назад. Но точно защото получихме...
И. Калфин:
Ние сме последни, не сме назад.
Б. Пенчева:
...такова наследство, ние имаме закъснение, ние имаме проекти, които не са планирани ефективно. Но сега, през последната година бяха направени редица облекчения и като по-прости процедури, и като по-ефективно движение на парите. Така че...
И. Калфин:
Ние ще загубим много фондове по европейските, средства по европейските фондове и то няма как вече правителството да си измива ръцете с предишните...
Б. Пенчева:
Съгласна съм с вас, по предприсъединителните програми...
И. Калфин:
...защото бяха уволнени много хора, бяха сменени редица процедури. Започнахме наново по редица други неща и в момента програмите не вървят така, както би трябвало да вървят. И това е изцяло вина на сегашното правителство.
Водещ:
Сега, преди да започнем за будителите, защото ще говорим за това с Божана Апостолова повече, но вие имате някаква инициатива, обявена за самия ден. Така ли е, или бъркам?
И. Калфин:
Тя не е за самия ден. Имам една инициатива, която, честно казано, от доста време се опитвам да се преборя с нея, с този проблем. Българите, които завършват в европейски страни, младите българи, които получават дипломи в европейски страни, минават една безумно сложна и скъпа процедура, за да им се признаят тези дипломи в България. Това са хора, които биха работили примерно в държавната администрация, защото частният бизнес не иска
легализация на дипломите. Това е в нарушение на европейското
законодателство. И това, което, и Европейската комисия е абсолютно еднозначна, имах разговори и с комисар Василиу, имам въпрос към Европейската комисия, който чакам отговора, в момента ние сме в нарушение на европейското право, легализирайки дипломи, издадени от съвсем нормални, легални европейски университети. Единственото, което в момента може да се направи, освен това, което аз правя, е действително хората, които са потърпевши, а това са всички млади българи, които получават дипломи в чужбина, да изпращат писма. Аз на сайта си имам един
примерен текст, дали ще е той или нещо друго, но те трябва действително да видят, че трябва да си защитят правата. Много примери има, хора с дипломи на елитни европейски университети, които не могат да започнат работа в България заради процедура, да не я описвам, на какво се дължи тази процедура. Много дълго ще чакаме да стигнем до приоритета образование, за който говори г-жа Пенчева. Мисля, че сме далеко от това.
Водещ:
Тя няма да е...
Б. Апостолова:
Г-н Калфин, вие ги репликирате като сила политическа, но кой ще помисли в крайна сметка за българския народ, който е изключително зле? Като ви слушам от всички предавания, един, друг, единият се оправдава, другият напада или обратно. А тези хора, които ни гледат и които са вече толкова зле, и Бойко Борисов наистина се опитва поне да създаде правила и ред...
И. Калфин:
А в коя област това се случва?
Б. Пенчева:
Във всички.
Б. Апостолова:
Във всички области това се случва...
И. Калфин:
Според мен правила, никога не е имало по-объркани правила от сегашните. Непрекъснато нещо се променя, включително с национализацията на сметките на хората, която, хайде, не стана цялата, стана една пета от нея.
Б. Пенчева:
Ама това са едни приказки...
И. Калфин:
Това са абсурдни неща.
Б. Пенчева:
...и едно говорене. Както виждате...
Б. Апостолова:
Това и аз мисля, че не е...
И. Калфин:
Това не са приказки, задал съм въпрос на Европейската комисия...
Б. Пенчева:
...нито има...
И. Калфин:
...и очаквам тя да ми отговори дали са приказки това, което вие правите.
Водещ:
Е, тя по-добре ли знае от нас?
И. Калфин:
Мисля, че знае правилата на конкуренцията. Когато една държава със закон иззема сметки от частни дружества и ги прехвърля в държавни, това е нарушение на...
Б. Пенчева:
Ама това не са...
И. Калфин:
...правилата.
Б. Пенчева:
...не са сметките на частното дружество, това са парите на човека, които той е внасял за собствената си...
И. Калфин:
А вие питахте ли човека дали е съгласен?
Б. Пенчева:
...пенсия. Човекът, точно поради тази причина...
И. Калфин:
Не го питахте.
Б. Пенчева:
...че фондовете трябваше, вече трета година се отлагат, четвърта година се отлага, начинът, по който те трябваше да действат. Те трябваше да платят пенсии на хората. Но те след...
И. Калфин:
Вие изземате средства, без да питате хората, нали така?
Б. Пенчева:
...пред варианта да получат хората 50 лева пенсия за ранно пенсиониране, ние ще добавим пари от Националния осигурителен институт...
И. Калфин:
Ами, добавете. Но защо трябва да ги изземете тези пари?
Б. Пенчева:
Точно това ще направим. Ще бъдат иззети само около сто милиона...
И. Калфин:
Само около сто милиона.
Б. Пенчева:
Само през следващата година и в следващите четири...
И. Калфин:
Така искахте да изземете и резерва на здравната каса и т.н. Сега, недейте така.
Б. Апостолова:
Г-жо Пенчева, да не ме оставите без пенсия, че с тези книги...
Б. Пенчева:
Точно това е, че ако разчитахме на...
Б. Апостолова:
...вече няма на какво да разчитам.
Б. Пенчева:
...на модела отпреди десет години, можеше и да сте без пенсия, ама сега поне ще е гарантирана.
Водещ:
Г-жо Апостолова, далече е вашата пенсия, далече сте от пенсията вие. Да не бързаме сега...
Б. Апостолова:
Да, да, много далече.
Б. Пенчева:
Затова ние предлагаме да се увеличи възрастта.
Водещ:
Добре, ето, сега тъкмо...
Б. Апостолова:
Ами, аз отивам към 70, повече не можете да я увеличите.
Б. Пенчева:
Но сте пълна с енергия.
Водещ:
Аз мисля, че след около 20 години...
Б. Апостолова:
Енергията я подарявам на хората.
Водещ:
След около 20 години и това ще ви се случи, да не бързаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Протест в подкрепа на Украйна у нас
Протест в подкрепа на Украйна у нас
22:45, 15.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Пожар в Шекер махала в Пловдив
Пожар в Шекер махала в Пловдив
22:25, 15.07.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Голям пожар бушува край вилната зона на Стара Загора
Голям пожар бушува край вилната зона на Стара Загора
22:19, 15.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Половин век от пресичането на Атлантика със спасителна лодка от Дончо и Юлия Папазови
Половин век от пресичането на Атлантика със спасителна лодка от Дончо и Юлия Папазови
22:00, 15.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Без вода от години: Как в малките населени места търсят решение на проблема
Без вода от години: Как в малките населени места търсят решение на проблема
21:45, 15.07.2024
Чете се за: 05:12 мин.
Временно се отлага началото на реконструкцията на ул. „Опълченска“ в София
Временно се отлага началото на реконструкцията на ул. „Опълченска“ в София
21:15, 15.07.2024
Чете се за: 00:32 мин.
ПП-ДБ утре ще разпратят декларацията с предложенията си за промени до всички политически сили
ПП-ДБ утре ще разпратят декларацията с предложенията си за промени до всички политически сили
21:00, 15.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Какви са реакциите на политиците след ултиматума на ПП-ДБ?
Какви са реакциите на политиците след ултиматума на ПП-ДБ?
20:51, 15.07.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента?
Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента?
20:26, 15.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Пожар и в мол в Пловдив
Пожар и в мол в Пловдив
19:35, 15.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Хамид Хамид, ДПС: Предложението на ПП-ДБ е странно
Хамид Хамид, ДПС: Предложението на ПП-ДБ е странно
19:30, 15.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Десетки сигнали за задушлива миризма на нефтопродукти в Бургас
Десетки сигнали за задушлива миризма на нефтопродукти в Бургас
19:25, 15.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Две жени и книгите
Две жени и книгите
Китоловецът от Зеления остров
Китоловецът от Зеления остров