НОВИНИ

4000 американски войници пристигнаха в Полша

В Полша пристигна американска танкова бригада с близо 4000 войници, участваща в натовската операция "Атлантическа решимост".

4000 американски войници пристигнаха полша
bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 12.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Това е най-голямото прехвърляне на американска бронетехника в Европа след Втората световна война. Постоянното разполагане на американски контингент на полска територия се посреща като историческо събитие. Варшава отдавна го желае, поради опасения от поведението на Москва. Целта на мисията е да се успокоят и балтийските държави, които се тревожат от враждебността на Русия. Има съмнения, че новият президент Доналд Тръмп може да прекрати операцията. В края на месеца американските сили ще се разпръснат в 7 страни от алианса - от Естония до България. НАТО подчертава, че операцията има отбранителен характер, но Русия я определя като агресивна.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство: "Оценяваме тези действия като поредния пример за провокативна военна активност близо до руските граници в рамките на прословутата линия за сдържане на Русия. Очевидно е, че целта на подобни усилия, както и явно прибързаното прехвърляне на тежка военна техника в Европа е опит на отиващата си администрация на Обама да усложни максимално двустранните отношения и да направи новите американски власти заложници на своята планомерна и меко казано неприятелска политика към Русия".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Камчия замръзна
Река Камчия замръзна
Оперираха 5-годишно дете, докарано в София с военен самолет
Оперираха 5-годишно дете, докарано в София с военен самолет