ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Вещество в киселото мляко помага срещу Паркинсон

Чете се за: 01:06 мин.
Още

Нашето кисело мляко разкрива още един ефект върху здравето ни. Учени от института "Макс Планк" в Германия стигат до извода, че лечението на много невро-дегенеративни заболявания се крие в българското кисело мляко.Научното изследване дава отговор за молекулните механизми, които водят до болестта Паркинсон. Затова биолозите търсят у нас партньори, за да изследват особеностите на млякото ни.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Излиза че трябва да благодарим на тези червейчета. Нематода елеганс. Те привлекли вниманието на учените с това, че една капка вода може да ги съживи години след като са изсъхнали. Така учените стигнали до откритието, че невероятните способности на червеите се дължат на гена Ди джей 1. Същият ди джей, отговорен за ранните прояви на Паркинсон.


      Проф. Теймурас Курцхалия - "Макс Планк" институт: Не, още не можем да кажем, че сме открили молекулните механизми на Паркинсона. Но можем да кажем, че сложихме началото в ново разбиране за това как може би започват много невро-дегенеративни заболявания, в това число на Паркинсон.

      Ди джей генът произвежда ензим, който преобразува токсични за клетката алдехиди в млечни киселини - в случая лактат и гликолат. И когато ги няма, червеите умират при липса на вода.

      Проф. Теймурас Курцхалия: Ние открихме, че лактатът и гликолатът са много важни за тези червеи, тъй като поддържат потенциала на митохондриите - енергийните фабрики на клетките. А една от причините нервните клетки да умират е, че митохондриите им постепенно спират да работят.

      Учените все още не са наясно как точно лактатът предпазва клетките. Но е сигурно, че макар и с увреден ген, митохондриите успяват да се възстановят при наличието на лактат. И тук вече става интересно. Защото лактатът може да се открие в голямо количество в киселото мляко. И учените са убедени, че то може да помогне и в случаи на Паркинсон.

      Мария Чернева - Защо сте убедени, че ще има ефект срещу Паркинсон?
      Проф. Теймурас Курцхалия - Ами защото виждаме ефекта върху отделните клетки, доказахме, че лактата и гликолата са абсолютно необходими за преживяването и на миши неврони.

      Опитът обаче показва че ефект върху клетките има само една от пространствените форми на веществото или Д-лактат. А българското кисело мляко съдържа най-много от него. Така че сега учените искат да разберат защо лактобацилус булгарикус произвежда основно Д-лактат и дали тайната не се крие в баланса с другите бактерии от българската закваска.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?