НОВИНИ

Апаратура за 100 000 евро за детската неврология от Българската Коеда

Три апарата на стойност около 100 000 евро, закупени с даренията отБългарската Коледа, вече работят в Детската неврологична клиника наУБ "Св. Наум" в София. Те позволяват диагностика в най-раннен стадий и нанай-фините изменения на мозъчната и неврологична дейност при децата. Днес президентът и неговата съпруга, под патронажа на които се провеждакампанията Българската Коледа, посетиха екипите, които работят с новатаапаратура и диагностицират деца от цялата страна. Тази година кампанията е събрала към 406 хиляди лв за по-малко от месец.

bnt avatar logo
от Талка Симеонова
19:40, 20.12.2010
Чете се за: 04:33 мин.
Българската Коледа
апаратура 100 000 евро детската неврология българската коеда

Три апарата на стойност около 100 000 евро, закупени с даренията от
Българската Коледа, вече работят в Детската неврологична клиника на
УБ "Св. Наум" в София. Те позволяват диагностика в най-раннен стадий и на
най-фините изменения на мозъчната и неврологична дейност при децата. Днес президентът и неговата съпруга, под патронажа на които се провежда
кампанията Българската Коледа, посетиха екипите, които работят с новата
апаратура и диагностицират деца от цялата страна. Тази година кампанията е събрала към 406 хиляди лв за по-малко от месец.

Това е Кристина. Тя е едно от 80-те деца, прегледани с тази високочувствителна апаратура, която проверява как работят центровете на
зрението в мозъка, какво е състоянието на вестибуларната система и свързаните с нея други системи

Проф.д-р Огнян Колев УБ"СВ. Наум": - Тук ние оценяваме функцията, т. е.
най-финните увреждания, началните фази на заболяванията - много важно с
оглед на последващото лечение.

Апаратурата е от най-ново поколение и е единствена на Балканите. Изледването е неинвазивно, безвредно и безболезнено за децата. С дарението от Българската Коледа са закупени още два апарата - за
диагностика на периферната нервна система и за изследване на деца с
епилепсия, особено когато трябва да се реши дали да бъдат оперирани или
не.

Президентът си тръгна от детската болница с подарък - рисунката на Мишо от Враца - слънце над манастир. За Коледа Мишо си е пожелал само пластилин.

Георги Първанов - президент на Р България: - Той не иска нищо повече, детето си има мечта, има си цел в живота и заради такива деца си струва наистина да правим всичко това. Аз мисля, че всеки един от нас от време навреме трябва да поглежда какво става в болниците, защото тогава си даваме сметка, колко е преходно всичко, което правим на жълтите павета.

Президентът изрази надежда, че въпреки финансовата криза в България
няма да има криза на солидарността и хората ще отделят поне по левче за
1 есемес в подкрепа на децата. Кампанията Българската Коледа също ще
поиска освобождаване от ДДС, както бе направено в друг подобен случай. Президентът обаче смята, че въпросът трябва да се реши генерално.

Георги Първанов - президент на Р България: - Не е въпросът в това да има жестове от страна на премиера,Министерски съвет или министъра към отделни инициативи. Въпросът е да намерим генералното решение -пари, които са дарени за здраве, за здравето на деца, а и на възрастни - те наистина да се връщет отново в здравеопазването, защото мисля, че това е волята на дарителя.

За следващата година детската неврология се надява да получи още един
апарат - така комплексното лечение на децата ще бъде напълно осигурено

Проф.д-р Параскева Стаменова - изпълнителен директор на УБ "Св. Наум": Да се даде възможност тук всичко да става - в България, а не да ходят децата по чужбина.

Ето какво още казаха президентът и лекарите от Специализираната Университетска болница за лечение на неврологични и психически заболявания "Св.Наум":

БНТ: - Г-Н президент, удовлетворен ли сте от апаратурата, която е закупена със средствата на Българската Коледа?

Георги Първанов - президент на Р България: - По-важно е да бъдат удовлетворени лекарите и пациентите, разбира се. Лично аз се радвам, че тук благодарение на съпричастността и тази ангажираност, която вече години наред имат българите, имаме техника, която, както вие разбрахте, е последна дума на здравеопазването - най-добрата на Балканите и наистина позволява лекарите да изпълняват своите ангажименти ,така както го правят в цяла Европа.

БНТ: - Какво държите в ръцете си?

Георги Първанов - президент на Р България: - Това е подарък от Мишо от Враца - много такива деца видяхме. Аз мисля, че всеки един от нас отвреме навреме трябва да поглежда какво става във болниците, защото тогава си даваме сметка, колко е преходно всичко, което правим на жълтите павета. Впрочем ползвам се от случая да изразя едно пожелание за това, че кризата, в която вече сме втора година, няма да е криза на солидарността. Искренно се надявам, че хората все пак в духа на най-добрите български традиции ще могат да заделят някой лев за 1 ес ем ес или едно телефонно обаждане. Защото тези деца, които са наистина в беда, имат нужда от всички нас. Това е един манастир ...Мишо се стреми към слънцето и иска пластилин. Той не иска нищо повече, детето си има мечта, има си цел в живота и заради такива деца си струва наистина да правим всичко това. Пожелавам си да бъдат чути, да бъдат чути родителите им - да бъдат видени и те да получат своя шанс в живота, защото това са умни деца, които си имат своите здравни проблеми, някои от тях по рождени ..И наистина, ако искаме да има модерно, сигурно лечение - трябва да вървим към такъв тип техника това е бъдещето. Давам си сметка, разбира се, за голямата криза, за големите проблеми в здравеопазването като цяло. Ние не би трябвало да загърбваме онова, което се случва в страната, не бива да оставяме периферията безпомощна в структурирането на здравната мрежа и в същото време трябва да имаме такива високотехнологични центрове. Защото наистина те позволяват да бъдат преодоляни и тежки заболявания в ранна детска възраст.

БНТ: - Кризата дали има отражение тази година върху кампанията ?

Георги Първанов - президент на Р България: - Вероятно ще има, аз си давам сметка за това. Но не е това най-важното в случая. Аз отново искам да подчертая, че за мен е важно да се поддържа традицията. Човек може да не изпрати 3-4 есемес-а, достатъчно е да изпрати един. За мен е важно, че една не малка част от хората, които са били предишни дарители, даряват. Разбира се по-малко, понякога дори доста по-малко, но Българската Коледа вече има своите добри и трайни приятели и аз се надявам това да бъде така и след години.

БНТ: - Ще поискате ли освобождаване от ДДС за даренията?

Георги Първанов - президент на Р България: - Ще поискаме - така, както беше направено в един друг случай. Но отново искам да кажа - не е въпросът в това да има жестове от страна на премиера, Министерски съвет или министъра към отделни инициативи. Въпросът е да намерим генералното решение - пари, които са дарени за здраве, за здравето на деца, а и на възрастни - те наистина да се връщат отново в здравеопазването, защото мисля, че това е волята на дарителя.

Проф. д-р Параскева Стаменова - изп. директор на УБ "Св. Наум": - Това са 3 апарата, това е най-добрата клиника по детски болести в държавата. Тук се консултират всички болни, тук се правят изследвания и след това се оперират. Важно е да се даде възможност тук всичко да става - в България, а не да ходят децата по чужбина. Нашата задача е всичко тук да се извършва в тази държава - ние имаме този капацитет, имаме достатъчно специалисти -ето доц.Божинова. Вече и апаратура ...още едно нещенце ни трябва за догодина и така да може да бъде завършена детката неврологична помощ -високото ниво, което е тук. Децата основно са от страната - те не са от София - една малка част са от София - 80 % от страната ...

Проф. д-р Огнян Колев УБ "СВ. Наум": - Тази апаратура е видеоанестермограф заедно с въртящ се стол, които дават възможност да се изследват вестибуларната система и свързаните с нея други системи на мозъка. Тя има предимство пред останалите апаратури и методи на изследване, каквито са невро-изобразителните като скенер, ядреномагнитен резонанс, позитронна и емисионна томография. Тук ние оценяваме функцията, т. е. най-финните увреждания, началните фази на заболяванията - много важно с оглед на последващото лечение. За да има ефективно лечение, трябва в ранен стадий да доловим заболяването, за да имаме ефективни действия. Тази апаратура дава възможност при деца с множествена склероза, възпалителни заболявания на мозъка да се регистрират и да се доловят. Ние с тази апаратура имаме възможност да провокираме вестибуларния апарат и с тази провокация да установим патология в мозъка. Тази апаратура е неинвазивна, ползва неинвазивни методики - така че е лесно за изпълнение и е много информативна и на настоящия етап тя е единствената на Балканския полуостров .

Доц. д-р Петя Димова - Детска неврологична клиника УБ "Св. Наум": - Това е най-хубавият апарат в България за изследване на пациенти с епилепсия -особено на деца. С много канали - той е с възможност да се изследват деца на различни възрасти, съмнителни за епилепсия, с чести припадъци, особено такива, при които трябва да се обсъжда опреративно лечение, както и за диференциална диагноза на пристъпите в детска възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР издирва обирджии по снимка
МВР издирва обирджии по снимка
Беларус след изборите
Беларус след изборите