НОВИНИ

50% от фирмите, доставящи закуски за децата в София, работят в сивия сектор

50% от фирмите, които доставят безплатни закуски в училищата и детските градини в София, работят в сивия сектор. Това каза Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по време на провелата се днес дискусията в Столичната община "Бизнесът пита кмета". Кукушева е категорична, че голяма част от храните, които се раздават в учебните заведения в София, не отговарят на стандартите за качество.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:20, 14.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Националният браншови съюз води регистър на ползвателите на логото с утвърден стандарт за качество „България“. Той се дава, след като Агенцията по храните извърши проверка на място дали съответната фирма има условията да произвежда тестени изделия. Според Мариана Кукушева 50% от хлебарите в София нямат логото и не са регистрирани в Агенцията по безопасност на храните.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Това, което искаме ние от училища и детски градини там където се харчат пари на данъкоплатеца за изхранване на децата на България в предучилищна и начално-училищна възраст всички храни да бъдат потвърдени браншови стандарти.

Според Мариана Кукушева липсва ефективен контрол какво ядат децата ни в училищата и градините, което позволява на фирми от сивия сектор да печелят поръчки. Кметът на София Йорданка Фандъкова покани браншовата организация на среща, за да бъдат обсъдени съвместни действия за затягане на контрола върху качеството на закуските.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: След като договорите се сключват от районните кметове, мисля че не е трудно да се проконтролира кои са и какви са доставчиците, дали те отговарят на изискванията заедно с контролните органи.

От Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че извършват непрекъснат контрол и само за миналия месец са съставили 28 акта за административно нарушение и 136 предписания при извършени 2705 проверки в детските ясли, градини, кухни-майки и училищни столове и бюфети в цялата страна. В резултат на това са задържани и унищожени над 24 литра прясно мляко, 155 яйца и над 70 кг храни. От тях 13 кг са птиче месо със соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е произведен по БДС, както и 850 г замразена риба с изтекъл срок на годност и над 18 кг бисквити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взаимно противоречащи си пътни знаци на бул. Черни връх
Взаимно противоречащи си пътни знаци на бул. "Черни връх"
Съпруг заля жена си с киселина заради развод
Съпруг заля жена си с киселина заради развод