НОВИНИ

Министър Цветанов: Безпрецедентна млечна криза в ЕС

В студиото на "Панорама" министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обясни, че в момента в целия Европейски съюз е налице безпрецедентна млечна криза, в това число България не е изключение. В някои европейски страни цената на литър мляко е паднала под 8 евроцента и Европейската комисия обмисля мерки за решаване на проблема.

министър цветанов безпрецедентна млечна криза
bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 27.03.2009
Чете се за: 06:19 мин.
У нас

В студиото на "Панорама" министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обясни, че в момента в целия Европейски съюз е налице безпрецедентна млечна криза, в това число България не е изключение. В някои европейски страни цената на литър мляко е паднала под 8 евроцента и Европейската комисия обмисля мерки за решаване на проблема.

Отчитайки част от свършената работа, министър Цветанов обясни, че 1,4 млрд. лв. са изплатени на земеделци до момента, в общините, по оперативни програми са изплатени 175 млн. лв. и се прави всичко възможно за скорошно въвеждане на идентификационната система, за да се осъществяват плащанията на производителите по-лесно. Тя ще е от полза най-вече за средните и дребни производители, обясни още той. Парите за литър качествено мляко на овцевъдите и биволовъдите ще бъдат изплатени в края на май месец, тъй като по това време се добива млякото от тези животни, каза още министърът.

Относно забраната за служебни пътувания, наложена му от премиера Цветанов обясни, че двамата със Станишев са в "отлични" взаимоотношения. За проверката, свързана със заменки на земи министърът на земеделието заяви, че изобщо не се притеснява, защото не е извършил нищо противозаконно.

Целият разговор с министър Цветанов можете да видите във видео файла.

---------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев: Започваме с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Добър вечер.

Валери Цветанов: Добър вечер, господин Василев.

Водещ: Няколко повода имаме за това интервю, господин Цветанов, но да започнем с млекопроизводителите, които протестираха отново, за поредна седмица, като че ли това вече не е новина, и аз ви питам как така не се разбрахте с тях досега?

В. Цветанов: Ако ми разрешите, на този въпрос трябва да се отговори цялостно, във всички аспекти на проблема. Първото нещо е, че в момента в Европейския съюз, във всички държави от Европейския съюз има безпрецедентна млечна криза. По този повод на последното заседание в Брюксел на Съвета на министрите този въпрос за млечната криза беше поставен с изключителна острота и в продължение на пет часа ние обменяхме мнения между министрите какво Европейската комисия трябва да предприеме в тази връзка за подпомагане на млечния сектор. Имайте предвид, че тези тенденции в някои от държавите като Естония, Чехия, Латвия, Полша, Словения са изключително остри и в момента цените са стигнали под 8 евроцента за литър. Започва тотално ликвидиране на популациите животни. При ликвидирането на една популация при говедата предвид големия генерационен интервал е изключително дълго продължаващ и много скъпо струващ процес.

Водещ: Лоши новини с една дума.

В. Цветанов: Много лоши новини, много тежка млечна криза.

Водещ: И какво правим тогава при условие. . .

В. Цветанов: Сега. . .

Водещ: При това условие вие поне говорите ли с тези хора тук, в България?

В. Цветанов: Аз, откакто съм седнал на този страшно удобен стол, на който седя в момента, с всички тези производители - млекопроизводители, зърнопроизводители, каквито и да е, рибари, съм в непрекъснат диалог с тях и те знаят, че моята врата е отворена към тях. Всичките ни усилия през целия този период са насочени колкото е възможно по-бързо и в по-голям обем тези средства да влязат в земеделските производители на България, включително зърнопроизводителите. И тези усилия продължават. Какво е постигнато по същество в момента? Позволете ми да кажа няколко, така, само няколко числа. По същество за последните 14 месеца в българското земеделие са влезли над 1 милиард и 400 милиона лева. За последните 4 месеца този обем на средствата е в рамките на около 568 милиона лева. В общините по оперативните програми от земеделското министерство са платени 175 милиона лева. Това са реалните факти, които. . .

Водещ: Ще стигнат ли до всички обаче, до които трябва да стигнат?

В. Цветанов: Всички усилия на екипа са положени този обем да се разшири. Аз дълбоко вярвам, че българското земеделие е единствената алтернатива за националната икономика на една страна, каквато е България.

Водещ: Това е така, обаче, от една страна, го подпира евтиният внос, от друга страна, нашите субсидии са по-малки от тези на европейците, от трета страна, чак и кризата идва. И какво да правят тези хора?

В. Цветанов: Във всички случаи въпросът за увеличаването и изравняването на субсидиите в България като нова държава-членка на Европейския съюз е било, е в момента и ще бъде изключителен приоритет на политиката на земеделието и храните. . . на българското Министерство на земеделието и храните. И сега, на последната среща аз като единствена антикризисна програма, която поставих от страна на. . . като българско искане, да се изравнят колкото е възможно условията на субсидиране между старите държави-членки и новите държави-членки. Това ще подпомогне, така, излизането от криза на българското животновъдство. Същевременно се правят всички усилия и възможни средства, организира се въвеждането на идентификационна система, за да може освен тези пари, които в момента имаме да плащаме в бюджета и във връзка с качеството, да ги увеличим колкото е възможно въз основа на плащането на брой животно. И тези са политически решения тези средства да влязат вече на. .. все по-ориентирани към средните и дребни животновъди, тъй като те представляват по същество основната маса.

Водещ: Ама кога, кога, кога това?

В. Цветанов: Веднага казвам кога. Значи, първо трябва да стане ясно един много важен проблем и важна ситуация. Значи, парите се плащат от Европа, от европейския бюджет и от националните доплащания, започват на. . . така да се каже, стопанската година е от 1 декември до 31 ноември следващата година. Така че парите, които изплатихме на животновъдите в края на декември миналата година, са част от тази стопанска година. В момента ще изплащаме около 20 милиона лева, които са свързани с качеството на продукцията. Задържахме 2 милиона лева, които ще бъдат изплатени на овцевъдите и на биволовъдите в края на май. Това беше наложено поради експертната преценка, че овцете са моноестрални животни и моментът на лактация съвпада чак към края на май, защото можехме дотогава да изчерпим целия лимит и тогава за овцевъдите нямаше да има нищо.

Водещ: Не ви разбирам, когато говорите с термини, моля ви да говорим нормално. Аз. . .

В. Цветанов: Млякото на овцете да се получава през април и май. Ако ние бяхме платили по-рано това, нямаше да останат пари за тях.

Водещ: Искате да кажете заради това. Кажете обаче, това, което зависи от вас, от вашето министерство, вие правите ли го в пълен обем, защото, ето, виждаме сега премиерът не ви пуска да пътувате, а ДАНС ви проверява за заменки и човек се пита какво става в това министерство?

В. Цветанов: Значи, искам да кажа съвсем категорично, че отношенията ми с премиера са отлични. Вие виждате какви са резултатите, които са реализирани в Министерството на земеделието и храните. Няма обективни причини, за да има някакви усложнения между... комуникацията между премиера и мен в качеството ми на министър.

Водещ: А ДАНС?

В. Цветанов: ДАНС започва процедура по проверка на заменките, които са завършени. Последният протокол, който аз съм подписал за заменки, е от 25 февруари тази година, 6 дни преди изтичане на крайния срок. В момента тече процедура по проверките на тези неща. Аз не се притеснявам, всичко, което съм направил, е законосъобразно. Не бих си позволил да коментирам предварително тези неща, нека да излязат анализите и тогава. . .

Водещ: Добре, ще ви питаме пак.

В. Цветанов: Да.

Водещ: Сега обаче да ви попитам и друго. Ето, фонд "Земеделие" може би държи рекорда по най-много смени на шефове за единица време на институция в България. Не знам, ако вие имате други изчисления, ни ги кажете. Но не мислите ли, че тези неуредици плюс съмненията в корупция удариха тъкмо най-изрядните по САПАРД български земеделски производители, които са взели тежки кредити, които не могат да си върнат парите? Какво ще им кажете на тях?

В. Цветанов: Ако ми разрешите, господин Василев, първо искам да кажа, че Държавен фонд "Земеделие" и програма САПАРД всъщност реализираха всичките тези основни средства, които аз казах. Ако в тези програми има хаос, ако има хаос в Министерствоjf на земеделието и храните, ако има хаос в тях, как можете да стане всичко това нещо? Значи, самият факт, че за такъв кратък период от време е създадена организация и тези пари са платени, представете си 568 милиона за примерно 3 месеца, това показва, че всякакви такива твърдения за такъв хаос са просто малко. . . много далеч от истината.

Водещ: Но хората са уплашени, особено изрядните.

В. Цветанов: Сега, чуйте ме още нещо. Не знам по какви причини и защо най-успешната предприсъединителна програма на България САПАРД се превърна в мръсна дума. Това, което стана в българското земеделие, стана всичкото по отношение на САПАРД. Сега, значи, взимат се всички мерки вътре да се оптимизират нещата, да се изчистят нещата в нормален, естествен, европейски стандарт на реакция. Трябва да се промени манталитетът на българския чиновник, трябва да се промени и манталитетът на българския земеделски производител.

Водещ: Ама това не топли хората, които не могат да си върнат парите.

В. Цветанов: Това не ги топли, обаче искам да ви кажа, че. . . Значи, основното нещо е, въз основа на положителния, позитивния и негативен опит от САПАРД да се гарантира на европейския и българския данъкоплатец, че тези негативни неща няма да се прехвърлят в програмата по селските райони. Бързам да ви кажа, че в понеделник, в понеделник всички материали по отношение на националната позиция на САПАРД, целият комплект документи с всичките мерки - какво сме направили, предприели и решили, както и официалното писмо от госпожа вицепремиерката и от мен лично до Мариан Фишер Бойл ще замине за Брюксел. В същото време вчера правителството взе решение за 100 милиона лева да започне изплащането точно на тези бенефициенти, при които няма проблеми, които. . . аз разбирам много добре какъв е техният проблем.

Водещ: Най-после, да.

В. Цветанов: Да. И още нещо, приключиха процедурните проверки около кандидатурите за заместник-директор по САПАРД. И искам да ви кажа една новина - в понеделник към обяд ще имаме заместник-директор по САПАРД.

Водещ: Слава богу. Кажете обаче, категорично да или не, в момента краде ли се по САПАРД? Има ли гаранция в момента, че не се краде по САПАРД?

В. Цветанов: Значи, пак искам да ви кажа - трябва да изкореним някак си от общественото съзнание това, че в САПАРД са събрани печени, такива, държавни чиновници, които тайно взимат пари непрекъснато, отвсякъде и т.н. Откакто дойдох аз на това място, имайте предвид в условията на пълна прозрачност към българската общественост, към земеделския производител, към Европейската комисия, всичко вътре е просто прозрачно, точно и ясно. И ние изчистихме всякакви възможности за съмнение и допускане на съмнение, че нещо има в тази връзка.

Водещ: Добре, аз се надявам това да е така, макар че все пак ще се проверява. Вие сигурен ли сте, че министерството се ръководи от експертната позиция или от политическата поръчка, господин министър?

В. Цветанов: Когато приех, преди една година вече стана, този. . . така, тази отговорност и мисия да стана министър на земеделието, аз поисках категорична гаранция, че няма да ми се оказва каквото и да е политическо давление по отношение на вземането на проблемите вътре и оперативното ръководство. До този момент не съм позволил по някакъв начин да ми се влияе политически. Там, където има грешка - в административното ръководство, директори, от която и да е политическа сила, без всякакво колебание съм взимал такива решения за административни наказания и мерки. И така ще продължавам, докато ми изтече мандатът.

Водещ: Добре. Благодаря ви тогава за разговора.


http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Екатерина Захариева: ПП-ДБ късат всяка възможност за разговори след изборите
Екатерина Захариева: ПП-ДБ късат всяка възможност за разговори след изборите
10:15, 27.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Каква колекция от ценни музикални инструменти притежава България?
Каква колекция от ценни музикални инструменти притежава България?
09:49, 27.04.2024
Чете се за: 06:52 мин.
Росен Желязков наруши много правила, затова поискахме оставката му, смята Настимир Ананиев
Росен Желязков наруши много правила, затова поискахме оставката му, смята Настимир Ананиев
09:33, 27.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
БСП реди листите си за вота 2в1
БСП реди листите си за вота 2в1
08:55, 27.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
След изборите не са изключени разговори с бивши партньори на ГЕРБ-СДС, заяви Росен Желязков
След изборите не са изключени разговори с бивши партньори на ГЕРБ-СДС, заяви Росен Желязков
08:40, 27.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По-топло и предимно слънчево време в съботния ден
По-топло и предимно слънчево време в съботния ден
07:30, 27.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Село Голямо Белово: Снимка на бъдещето за малките мечти на големите хора
Село Голямо Белово: Снимка на бъдещето за малките мечти на големите хора
07:20, 27.04.2024
Чете се за: 08:47 мин.
Празнуваме Лазаровден
Празнуваме Лазаровден
07:00, 27.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Признание за БНТ
Признание за БНТ
22:56, 26.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
22:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
21:04, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
21:02, 26.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: СДС се консолидира
Мартин Димитров: СДС се консолидира
Геръм Уотсън: Брюкселските либерали в България
Геръм Уотсън: Брюкселските либерали в България