НОВИНИ

Разговор с Аню Ангелов по актуални теми

Водеща Жени Марчева: Добро утро казвам на министъра на отбраната Аню Ангелов.

разговор аню ангелов актуални теми
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 01.12.2011
Чете се за: 05:41 мин.
У нас

Водеща Жени Марчева: Добро утро казвам на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Аню Ангелов: Добро утро.

Водеща: Здравейте и направо да започваме с горещите теми. Реалистично ли е държавните служители, включително и тези в силовите министерства, сами да поемат осигуровките си от средата на 2012 година, както вчера обяви финансовият министър Симеон Дянков?

А. Ангелов: Това се възприема по принцип, ако има съответен компенсаторен механизъм, т.е. увеличаване на заплатите, индивидуалните заплати, така че да покрият новия разход, който ще правят съответно цивилните служители и военнослужещите в Министерството на отбраната. На практика няма да има някакво значение за тях самите, от една страна. От друга страна, това е вече, така да се каже, предпоставка за следващите дълги години, когато те ще плащат своите осигуровки. Естествено те ще поемат своя дял, така както всички останали. Няма да се наложи и голямо увеличение на фонд "Работна заплата", тъй като на практика и сега от фонд "Работна заплата" на министерството се заплащат всички осигуровки, които трябва да правят съответно цивилните служители и военнослужещите.

Водеща: Казвате, добре се възприема тази идея в средите на Министерството на отбраната.

А. Ангелов: Поне досега, тя е сравнително нова, но поне нашите първоначални проучвания показват, че тя се възприема добре, при условие че има компенсация.

Водеща: При условие че има компенсации? Въпросът е всъщност, ако има компенсации, то се получава от единия джоб в другия. Какъв е смисълът?

А. Ангелов: Не е така. Има известна разлика. След като се получи увеличение на заплатите, съответно ще се увеличи данък общ доход, който плащат тези държавни служители, макар че осигуровките им ще бъдат покрити. И всъщност, от друга страна пък, някои социални плащания зависят от средната заплата. Естествено, средната заплата ще се вдигне и те леко ще бъдат увеличени. Сега се правят разчети в Министерството на финансите, но смятам, че няма да има голямо отражение върху държавния бюджет и в частност върху бюджета на Министерството на отбраната.

Водеща: Ще има ли протести, министър Ангелов, в Министерството на отбраната заради увеличението на стажа за пенсиониране от 25 на 27 години от догодина?

А. Ангелов: Не, ние се постарахме да обясним достатъчно подробно на военнослужещите и цивилните служители, всъщност това касае само военнослужещите, защо се прави това и заедно с увеличението на изискуемия стаж за пенсии ние увеличихме и пределната възраст. На практика за всички военни звания - за младшите офицери, за старшините и сержантите, с две години, с което им даваме възможност да навършат и 27 години стаж, бидейки в армията. От друга страна, това пък облекчава натиска върху НОИ за излизане на нови ранни пенсионери и съответно за плащане на техните пенсии. Тоест с увеличението на пределната възраст за различните звания, различно, най-малко е една година за подполковник и някои не се променят, но за основните звания - сержантски и младши офицерски, се променя с 2 години, т.е. имаме две години увеличение на стажа и 2 години нова пределна възраст за служба в тези звания, което ще им даде възможност да покрият и това увеличение на стажа.

Водеща: Питам ви, защото преди няколко дни казахте, че вдигането на осигурителната, на осигурителния стаж може да се превърне в причина хората да побързат да се пенсионират. Доколкото разбирам от отговора ви, няма такива щения в министерството, хората са спокойни.

А. Ангелов: Имаме леко увеличение на рапортите за напускане. То не е значително...

Водеща: Колко?

А. Ангелов: Мисля, че са около 5 процента, така, ако направим една равносметка средно годишно колко рапорти се подават, с около 5 процента. Но мисля, че това с изтичането на годината ще се нормализира. От друга страна, е важно да се знае, че те приемаха много тежко, ако заедно с увеличаването на стажа, тоест със затягане на условията за пенсиониране, се намаляваха и съответните обезщетения, които те получават при пенсиониране. Това щеше да бъде двоен удар върху тях и щеше да доведе наистина до лавинообразно нарастване на желаещите да напуснат армията, което не би било никак добре за сигурността на страната.

Водеща: Виждате обаче под какъв прицел са така наречените привилегии в силовите ведомства и в МВР, и при вас, в Министерство на отбраната - ранното пенсиониране, бонусите при пенсиониране. Сега, вие успяхте да се преборите, нали, 20 заплати останаха за хората под пагон, 15 заплати за цивилните. Това...

А. Ангелов: Не става въпрос за борба, а става въпрос за обяснение на това защо такава компенсация или обезщетение се плаща на военнослужещите за разлика от всички останали. Трябва да кажа, че това, което се плаща на военнослужещите, първоначално не беше същото за служителите от МВР и за държавните служители. Постепенно след 1991 година и служителите в Министерството на вътрешните работи придобиха това право на 20 заплати обезщетение, след което и държавните служители бяха прикачени, така да се каже, към този влак, нека така да се изразя. Все пак трябва да знаете, че военнослужещи в другите армии получават не 20 заплати, не повече от 20. Например Великобритания получават 36 заплати, тоест три годишни заплати, и то без данък. А в другите армии с две годишни заплати. Някъде има и по-малко, но все пак всички държави отчитат тежестта на военната служба и на практика лишаването от част от граждански права.

Водеща: Разбирам ви. Обаче за друго да поговорим, за бонусите. Извинихте се на колегите ви за тях, че няма да ги получат. Приеха ли извинението ви, разбраха ли ви защо няма да получат бонуси?

А. Ангелов: Аз мисля, че те разбраха защо сме принудени да направим това. Това беше най-важно - да обясним защо сме принудени да направим това. Беше тежко решение, то трябваше да се вземе и от Министерския съвет със съответното решение за компенсаторни промени в бюджета на Министерството на отбраната, което е негово право, на Министерския съвет. Но това беше тежко решение, защото иначе се получаваше така, че следващата година нашият бюджет щеше да бъде намален с десет процента, което би било... създало опасност дори до редовното заплащане на заплатите. Или, ако ние бяхме осигурили заплатите при тези условия, това означаваше рязко да намалим бойната подготовка на военните поделения, с което на практика те няма да могат да изпълнят задачата, за която те са... те служат на практика. Само за получаване на заплати не служат войниците. Те водят ежедневно учения с войски, без войски, командно-щабни учения, стрелби. Всичко това създава своята тежест както върху психическото, така и върху физическото състояние на военнослужещите. И успяхме да ги убедим, че ако поемем сега тези разходи, в края на годината, вместо допълнително материално стимулиране, ние ще можем в следващата година да дишаме по-свободно.

Водеща: Тоест бонуси кога ще има най-рано в министерството?

А. Ангелов: Не мога да кажа вече кога ще има бонуси.

Водеща: Вече не смеете да кажете кога ще има бонуси.

А. Ангелов: Вече не смея, вече не смея. Въпросът е следният, въпросът е в дълбоката икономическа криза наистина, в която се намираме. Ако нямаме прираст в икономиката, ако нямаме увеличаване на потреблението, не можем да се надяваме на нещо добро и през следващата година. Така че не мога да кажа следващата година.

Водеща: Няколко думи за Афганистан да кажем, защото вчера правителството одобри стратегията. Три четвърти се намалява контингентът ни до 2014 година. Всъщност колко...

А. Ангелов: Аз и във вашето студио съм направил този анонс, съм правил този анонс, че ще бъде приета такава стратегия. Вчера тя стана факт. Сега се разработва план как да се изпълни тази стратегия, защото има редица въпроси, които трябва да се уточнят.

Водеща: Какво например?

А. Ангелов: Ами, например изтеглянето на техниката, която сега е там, това трябва да се планира, да се отделят средства за това...

Водеща: Скъпо, скъпо ли е това, изтеглянето на техниката от Афганистан?

А. Ангелов: Значително по-евтино, отколкото да стоят там и да ги поддържаме. Въпросът е да стане това постепенно, съгласувано. Аз съм информирал и главнокомандващия на обединеното командване на операциите на НАТО, и заместник генералния секретар на НАТО, и министъра на отбраната на Афганистан г-н Вардак, и всички онези държави, всъщност мои колеги от тези държави, с които работим в един регион, и те знаят за това наше намерение и така трябва да става. Даже в бъдеще бих препоръчал каквато и да е мисия, ако българските въоръжени сили участват, предварително да се направи задълбочена военна оценка и да се направи стратегия не само как те ще отидат за участие в тази мисия, но и как ще се... и кога ще се върнат.

Водеща: Последно, тъй като парите са тънката червена нишка на нашия разговор от тази сутрин. Освобождават се пари със сигурност, като приключи мисията ни в Афганистан. За какво могат да бъдат, към какво да бъдат пренасочени тези пари, които до 2014 ще отиват там, за мисията ни в Кабул и Кандахар?

А. Ангелов: Основно през 2013 ще се освободят такива средства, те ще отидат изцяло почти за модернизация и изпълнението на нашия инвестиционен план, който имаме за 2020 година, основно за сухопътните войски.

Водеща: Добре. Ще ми кажете ли на финала кой ще е новият началник на служба "Военна информация"?

А. Ангелов: О, не, засега остава заместник-директорът, който изпълнява тези задължения г-н Иванов. А имаме време до 22 януари да решим този въпрос.

Водеща: Но още не сте го решили...

А. Ангелов: Не, не съм го решил още.

Водеща: ... с президента. Нещо скептично изглеждате, да нямате някакви неразбирателства с новоизбрания президент?

А. Ангелов: Напротив, не. Аз просто очаквам, не бих искал да поставям този въпрос на сега действащия президент, защото вече знаем резултата, и аз знам резултата предварително...

Водеща: Е, да, да, да. Аз ви питам за бъдещето, след 22 януари.

А. Ангелов: Не, ние сме разговаряли с него, че ще направим взаимно много добра преценка на всички кандидатури и ще изберем най-подходящата. Възможно е и да остане и сегашният заместник-директор, да бъде назначен за директор.

Водеща: Някакви слухове се появиха из пресата, че искате да ставате съветник на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, че искате да ставате посланик. Има ли нещо...

А. Ангелов: Ами, слухове много има. Всеки министър е на ветровито място. Естествено всеки човек иска да се реализира по някакъв начин. Но тези слухове въобще нямат никакво основание.

Водеща: Оставате си...

А. Ангелов: Засега оставам министър...

Водеща: ... министър.

А. Ангелов: ... докато реши премиерът и парламентът.

Водеща: Добре. Благодаря ви за този разговор. Това беше министърът на отбраната Аню Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
Лекари от Стара Загора успешно възстановиха отсечен крак на пациент
16:02, 27.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Засилени мерките за сигурност на посолството ни в Техеран
Засилени мерките за сигурност на посолството ни в Техеран
Мира Радева и Кольо Колев за протестите и управлението
Мира Радева и Кольо Колев за протестите и управлението