Полезна информация, особено за онези, които се канят да посетят Пловдив. За първи път там се проведе Европейски ден на винения туризъм. Събитието се отбелязва в над 70 града в Европа, известни с производството на вино.
На огромен интерес се радваха посещенията на туристите във винарски изби в селата Брестовица и Устина.
Мария Спасова - доброволец по организацията: "Има хора, които обожават пловдивските, българските традиции, има много чужденци, които са заинтересовани".
Тънкостите в производството и съхранението на вино бяха разкрити по време на туристическата обиколка.
Яна Янкова - представител на винарската изба: "Виното навлиза до 3 милиметра в самата бъчва, което налага доливането им през определен период и всъщност има легенда, че виното, което изчезва е дела на боговете - те също пият вино, както и ангелите".
Посетителите опитаха мавруд, който се оказва особено ценен от чуждите туристи.
Анета Найденова: "Плътно вино е, с доста, като есенции - дим, горски плодове усещаме".
Пенка Ангарска: "Да, харесва ми, хубаво, плътно и ароматно вино е".
Реколтата тази година е много по-силна, казаха производители. Българското вино става все по-добро и затова държавата трябва да го предлага по света.
Иван Тодоров - собственик на винарска изба: "Защото естествено без чуждите пазари, без популяризиране на българското вино там - българският пазар не е достатъчен".
Туристи от няколко континента посещават винарските изби в региона на Пловдив. Едно от очакваните събития в града е ежегодното „Дефиле на младото вино", което ще се проведе в края на ноември.