НОВИНИ

Българската Коледа помага на неонатологията в Благоевград

Неонатологично отделение в Благоевградската многопрофилна болница и тази година разчита на помощта на инициативата Българската Коледа.

bnt avatar logo
от Елена Чимева, Благоевград
08:32, 20.12.2011
Чете се за: 00:57 мин.
Българската Коледа
българската коледа помага неонатологията благоевград
Неонатологично отделение в Благоевградската многопрофилна болница и тази година разчита на помощта на инициативата Българската Коледа. Отделението за недоносени се нуждае от два интензивни кувьоза и един ехограф. 180 са били рисковите бебета от началото на годината, за които медиците са полагали ежедневни, специлизирани грижи.

От отделението по неонатология са благодарни на кампанията Българската Коледа за дарената преди няколко години апаратура, спасявала не веднъж човешки живот.

Д-р Йорданка Руйчева-началник " Неонаталогично отделение" МБАЛ-Благоевград: - От миналата Българска Коледа имаме обособена една интензивна единица плюс ехограф за новородените деца също и транспортен кувьоз.

Близнаците Божидара и Йордан са родени преди дни с тегло малко над 2 килограма. С помощта на интензивен кувьоз и ехограф педиатрите следят дишането им, сърдечния ритъм и бъбречната дейност. Тази апаратура е изключително необходима не само за новородените близнаци, но и за всички
рискови бебета. В отделението по неанотология има и сектор, където бебета от региона се връщат тук от софийски болници за долекуване. Апаратурата обаче не стига, трябват още два интензивни кувьоза, реанимационна маса, респиратор и монитор.

Мария Петрова, медицинска сестра в Неонатологично отделение: - Защото се раждат малки недоносени бебета и тяхната адаптация се нуждае от такава апаратура и трябва да има повече спонсори, за да се спасява техния живот, за да можем да окажем помощ, за да може да се развива това детенце.

Д-р Красимир Михайлов, директор на МБАЛ-Благоевград: - Това естествено ще доведе до по-добро качество на обслужване на малките пациенти, на тези, които се раждат в нашата болница защото всъщност това е единственото отделение, второ ниво на компетентност в Благоевградска област.

Професионализмът на лекарите е на първо място, казват в болницата, но без апаратура често медиците остават безсилни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години след Индиго
10 години след "Индиго"
Катуница - 3 месеца по-късно
Катуница - 3 месеца по-късно