НОВИНИ

Репортерски поглед: ООН със срок - до 15 години СПИН да изчезне!

В седмицата, в която отбелязахме Световния ден за борба със СПИН, поглед към чумата на 20 век. Намеренията на ООН и Световната здравна организация са до 15 години да елиминират епидемията от СПИН. Тази новина ни дава основание да погледнем назад в историята – как възникна епидемията ХИВ. И един от изненадващите изводи е, че вирусът от африканските джунгли дължи разпространението си най-вече на медицински манипулации. Век по-късно, тази врата е затворена, но другата е широко отворена – вирусът продължава да се разпространява основно по полов път и при венозните наркомани. Но СПИН се превърна от смъртоносна в хронична инфекция. Използваните лекарства успяват да подтиснат вируса и да върнат серопозитивните към нормален живот, без опасност от предаване на инфекцията.

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:44, 06.12.2015
Чете се за: 04:17 мин.
Още


775 българи, носители на вируса на СПИН се лекуват с антиретровирусни медикаменти. През шест месеца дават кръв за изследвания.

- На този статив има 24 проби от пациенти ние ще изследва вирусния товар, за да установим дали терапията при тях е успешна, – показва доц. Ивайло Алексиев от Националната референтна лаборатория по ХИВ/СПИН. – При успешна терапия се цели вирусния товар да падне под граница на чувствителност на теста, което е под 50 копия на милилитър. Това е почти под границата на инфекциозната доза. Имунната система се съхранява и рискът те да инфектират други лица е минимален.

30 години след като вируса на СПИН беше открит, това е първата добра новина, която позволи на всички да видят края на епидемията. ООН дори си даде срок – да я елиминира до 2030 година. Една епидемия, която близо век тероризира човечеството – от началото на 20 век, когато в Африка бумът в производството на гума и слонова кост води до робска експлоатация на местните хора. Работниците често бягат навътре в джунглата, прехранват се с лов, и вирусът от кръвта на убита маймуна лесно се прехвърля към човек. Но друга епидемия убива африканците по това време – сънната болест. И за да не губят работници и френските, и белгийските власти започват масова имунизация.

- Когато вероятно с една шприца няколко човека са имунизирани, – разказва д-р Вяра Георгиева от програмата “Превенция и контрол на СПИН”. – От шишенца се изтегля – и на следващия, и на следващия…

Вирусът се разпространява, но сред местните. Извън Африка излиза по-късно. Когато бялото и образовано неселение се оттегля от независимо Конго, се налага ЮНЕСКО да компенсира с внос на учители и лекари от Хаити. Някои от тях се връщат и поне един със сигурност е инфектиран. А в Хаити вече вирусът има две магистрали към света. Тъй като Америка се нуждае от кръвни продути, използва платени донори. И бедно Хаити става донор на кръвна плазма. Хората отново са привиквани да дават кръв и отново с едни и същи спринцовки. Освен това Хаити е специализирана в хомосексуален туризъм с евтина мъжка проституция. И вирусът в Америка първоначално се разпространява сред хемофилиците и гей-общността.

България, впрочем, също използва кръвни продукти внос от Америка. И част от инфектираните са хемофилици. Но първите серопозитивни тук носят вируса директно от Африка.

- 1986-87 година наблюдавахме … голям брой серопозитивни хора моряци, … които пътуваха на траулерите на океански риболов и основно идваха курсове от Африка, – разказва д-р Вяра Георгиева.

Дълги години, все пак България успя да задържи ниско ниво на разпространение, основно по полов път. Докато не навлезе сред венозните наркомани.

- По това време излязоха комуните в чужбина и доста младежи ги изпращаха да се лекуват, но режимът там е свободен, – продължава разказа си д-р Вяра Георгиева. – Едно от момчетата, което се върна с ХИВ инфекция от комуна всъщност разказваше, че когато излиза навън, опитвал се е, но наркотикът е бил наличен и така най-вероятно се е заразил.

Комуните, които приемаха най-много българи са в Италия и Испания. Но вирусът там определено е дошъл от Азия.

- Субтип А е който е разпространен сред наркоманите в София, е вирус който е разпространен в Тайланд, – казва доц. Алексиев.

С добре развита секс-индустрия и туризъм, Тайланд е другата стартова площадка на ХИВ. За да ограничи епидемията там, през 90-те години властите задължиха със закон използването на презервативи.

- Може да се каже, че на всеки публичен дом е поставен по един полицай, който следи дали се спазва тази разпоредба и наистина те многократно намалиха разпространението на ХИВ в страната, – казва д-р Вера Георгиева.

За втори път тази седмица ще изследват кръвни проби, за които трябва да потвърдят или отхвърлят положителните резултати от тестовете за СПИН.

- Това е от един протокол от едно изследване, половината са положителни, – показва биологът Ася Костадинова. На въпроса на репортера Мария Чернева тя потвърждава: – Да, това са белтъците на вируса, тези чертички.

Повече от половината серопозитивни у нас се откриват с програма като тази – с мобилни кабинети сред рисковите групи – в случая сред травестити, гей-двойки, наркомани. През годините са се научили и сами търсят белият бус, ако има проблем. Освен бърз тест за СПИН, презервативи и лубриканти, тук получават и адекватна здравна консултация.

- Всеки идва с някакво притеснение, никой не идва с удоволствие, – споделя д-р Манол Антонов, акушер гинеколог. – За да се тества един човек има причина и тя е, че той е допуснал някакъв риск в живота си.

Работата на здравните кабинети и центрове години наред беше финансирана от глобалния фонд за контрол на СПИН, туберкулоза и малария. А експертите на фонда винаги даваха България като пример, за значението на превенцията в ограничаване на заразата.

- Центърът е познат на групите повече от 15 години работи, – казва Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”. - Много усилия сме положили за да изработим това доверие към нас.
- Тук се държат с тебе доста добре и ни обръщат внимание на всичките глупости, които казваме и споделяме с тях, – споделя едно момче.- Безпроблемно удобно лесно и факта, че е безплатно, – допълва впечатленията един мъж.
- И ще запазят твоята тайна, – уточнява репортерът Мария Чернева
- Да, да и бързината, с която стават тестовете, – потвърждава човекът.
- Това са бързи тестове, стават за около десетина минути. Тоест, няма нужда човек да си чака резултата да идва на следващия ден защото по принцип резултатът за ХИВ е добре да бъде получен веднага, – казва Елена Биринджиева. – Има такова изследване, че ако пренасочиш пациента за следващия ден той обикновено не идва да си го вземе.

От здравния център успяват също така, да насочат всеки новооткрит към нужните специалисти за лечение. Но след като глобалният фон се оттегли от България, бъдещето на програма като тази ще решават експерти на Световната банка.

- Ако спрем, ще се случи нещо което е било преди 20 години. Тоест, няма да има центрове на лесно достъпни за изследване, – казва Елена Биринджиева.
- Най-вероятно първата година, втората година даже, статистиката на България ще се оправи, в смисъл че и ХИВ позитивните ще станат по-малко, – смята д-р Манол Антонов.

Изследването на кръвните проби за ефекта от лечението с антиретровирусни медикаменти вече е готово. Резултатите впечатляват.

- При един определен пациент лечението е супешно и виждаме, че вирусния товар е под границата на чувствителност на теста под 50 копия, – показава доц. Ивайло Алексиев. – Той е започнал от над 100 хиляди копия

Успех са и резултатите от голямо проучване на 1100 двойки, в които само единият партньор е серопозитивен на лечение. Практически никой не се заразява. Затова СЗО излезе с нови препоръки – масов скрининг и незабавна терапия на всички серопозитивни, което драстично би ограничило епидемията. И публичното признание на Чарли Шийн, вече не изглежда чак толкова куражлийско. Със сигурност се лекува, със сигурност вирусът му е обуздан и няма нужда да обяснява, че вече не е е опасен и ще живее дълго. И женското му обкръжение вероятно няма да се стопи.

Препоръките на СЗО са съвсем реалистични, като се има пред вид, че вече има генерични и много по-евтини антивирусни лекарства. Но не и в България. Изглежда генеричните компании не проявяват интерес към нашия малък пазар. Но обединен с румънския, може да промени нещата.

- Шеговито ще отговоря, че смениха румънския министър на здравеопазването, но въпреки всичко преговорите за общата поръчка продължава, – казва заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски.

Сега държавата отделя близо 11 милиона за лекарства срещу ХИВ. Затова единствено евтините генерици могат да направят лечението достъпно за всички – при засилен скрининг и незабавна терапия. И СПИН да остане само един кошмарен спомен от близкото минало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

Музеят "Мария Калас" в Атина организира безплатни концерти по пълнолуние
Музеят "Мария Калас" в Атина организира безплатни концерти по пълнолуние
10:51, 18.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
21:55, 17.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
15 седмокласници ще се явят на допълнителни дати на изпитите за гимназиите
15 седмокласници ще се явят на допълнителни дати на изпитите за гимназиите
16:29, 17.07.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Крал Чарлз Трети присъди кралска титла на рядка порода кози (СНИМКИ)
Крал Чарлз Трети присъди кралска титла на рядка порода кози (СНИМКИ)
15:50, 17.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната
Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната
13:49, 17.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Софийската опера се подготвя за премиерата на "Рилският пустинник" на пл. "Св. Александър Невски"
Софийската опера се подготвя за премиерата на "Рилският пустинник" на пл. "Св. Александър Невски"
12:02, 17.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Откриха часовник, изяден от крава преди половин век
Откриха часовник, изяден от крава преди половин век
10:51, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Как екземпляр от най-редкия кит в света беше изхвърлен на плаж в Нова Зеландия?
Как екземпляр от най-редкия кит в света беше изхвърлен на плаж в Нова Зеландия?
16:02, 16.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Показват вкаменелости от единствения открит динозавър със зелени кости (СНИМКИ)
Показват вкаменелости от единствения открит динозавър със зелени кости (СНИМКИ)
15:19, 16.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Детектори на космически лъчи помагат за изучаване на смерчове и урагани
Детектори на космически лъчи помагат за изучаване на смерчове и урагани
09:50, 16.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По-малко от 5% са безработните висшисти у нас
По-малко от 5% са безработните висшисти у нас
09:09, 16.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Хърватското "лошо момче" Хаусер взриви публиката в Античния театър в Пловдив
Хърватското "лошо момче" Хаусер взриви публиката в Античния театър в Пловдив
16:28, 15.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Откриха незаконна рафинерия в Летница (ОБНОВЕНА)
Откриха незаконна рафинерия в Летница (ОБНОВЕНА)
Почина момчето, върху което падна футболна врата
Почина момчето, върху което падна футболна врата