НОВИНИ

Първото посещение на Росен Плевнелиев в Латинска Америка започна от Бразилия

България и Бразилия ще работят за увеличаване на инвестициите и разширяване на икономическите връзки. Това обявиха Росен Плевнелиев и бразилския президент с български корени Дилма Русеф. Първото официално посещение на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка започна с Бразилия - най-голямата страна от Южна Америка, която е политически и икономически лидер в района.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:15, 01.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Вместо предвидените по протокол 40 минути, срещата между Дилма Русеф и Росен Плевнелиев продължи повече от час и половина.първата жена президент на Бразилия сподели, че за нея това посещение е изключително ценно, заради българските й корени. Нейният баща Петър Русев е от Габрово. Изселва се 20-те години на 20 век, установява се в Бразилия, където работи като юрист и строителен предприемач.

Дилма Русеф - президент на Бразилия: "Това посещение е важно за мен в личен план, тъй като всички знаете, че имам български корени. Благодаря ви...

В рамките на 8 месеца Дилма Русеф и Плевнелиев се виждат за втори път. Днес те заявиха, че има воля от двете страни за увеличаване на инвестициите и разширяване на търговския обмен. България работи за сключване на търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР - това е организация на страни от Латинска Америка.

Дилма Русеф - президент на Бразилия: Бразилия има интерес да присъства в търговията с ЕС. Разчитаме на подкрепата на България в тази посока.

В присъствието на двамата президенти беше подписана спогодба за социална сигурност, която дава възможност на хората, работили в двете страни да придобият социални права. Определя се и реда за отпускане и изплащане на пенсии.Парафиран беше и меморандум за сътрудничество в областта на образованието и науката, с който се открива възможността за обмен на студенти между двете страни, с финансиране от Бразилия по програмата Наука без граници.

Бразилия е петата по площ страна в света с население от 190 млн. души. Въпреки проблемите, през последната година с нарастващата безработица и инфлация, Бразилия е осмата икономика в света и първата в Латинска Америка.

Дилма Русеф покани българските спортисти да участват в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превръщат лагера в Белене в музей
Превръщат лагера в Белене в музей
Пореден сигнал за неправилно поставена скоба на автомобил
Пореден сигнал за неправилно поставена скоба на автомобил