Червеното вино е напитката, която нито един лекар няма да ви забрани. Но пък и няма да ви изпише рецепта. Но виж химиците могат. Особено за греяното вино.
В студения почивен ден най-добре останете на топло пред телевизора с предавенто "Неделя по 3", с чаша греяно вино.
Е това е напитката, която нито един лекар няма да ви забрани. Но пък и няма да ви изпише рецепта. Но виж химиците могат. Особено за греяното вино.
Божидар Стефанов - химик:
- Виното се сварява с определен вид подправки и захар и идеята е, чрез този процес се извличат някои от ароматните вещества в подправките
Джинджифил - може би идна от от най-традиционните подправки на зимата, тъй като го има във всички меденки, сладкиши.
Божидар Стефанов - химик:
- Освен това може да се добави малко камамфил той е много силен силен и трябва да се внимава с него.
Може да се сложи канела на пръчки, кардамон, индийско орехче, ванилови шушулки, портокалови кори и мед. И се получава истинско лекарство. Червеното вино съдържа ресвератрол което е много полезно за сърцето. Подправките които сложихме също имат своите тайни, така да се каже. Канелата нейният аромат идва от тази молекула, наречена канелена киселина, тя е едни от най-добрите антиоксиданти, които познаваме. Карамфилът също има подобна молекула тя е наречена евгенол и тя е причината за неговия аромат и също е добър антиоксидант. В джинджифила също има молекула, която е добър антиоксидант, тя е основна съставка на неговото етерично масло.
Освен за настинки, прогонва депресии, помага на сърцето и ... и при някои други сърдечни проблеми.
Божидар Стенфанов:
- Забележете тези с червено, части на молекулата, които сме сложили - те едно към едно повтарят една много важна за нас молекула на любовта - позната като фенитил амин. Една от красивите случайности в химията които ми харесва.
И още едно сравнение, което обаче, едва ли е случайно - за християнския свят червеното вино е символ на кръвта, пролята за избавлението на човечеството от Спасителя.