НОВИНИ

Конституционната криза в Полша се задълбочава

В Полша продължават протестите срещу законодателните промени в статута на Конституционния съд. Управляващите от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински държат на тях, въпреки мнението на Венецианската комисия, че те заплашват върховенството на закона в страната. Самият Конституционен съд ги отхвърли, но правителството отказва да обнародва решението му. Това задълбочи конституционната криза в страната.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:15, 12.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
конституционната криза полша задълбочава

Полската опозиционна партия "Новочесна" събра демонстранти пред сградата на Конституционния съд във Варшава. Протести имаше също в Познан и Вроцлав. Оспорваната реформа, приета от Сената в края на декември, включва увеличаване на кворума за присъствие; вземане на решения с мнозинство от две трети, а не обикновено, както преди; гледане на делата по реда на постъпване, а не по преценка на магистратите. Според експерти тези промени ще парализират работата на съда и ще се ограничи възможността му да оспорва актовете на правителството.

Тази седмица Конституционният съд отхвърли новия закон, но правителството отказва да публикува решението в "Държавен вестник" и то не може да влезе в сила.

Вчера обяви становището си Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия. Според нея новите правила заплашват върховенството на закона и функционирането на демокрацията в Полша.

Джани Букикио, председател на Венецианската комисия: Ще призова всички политически сили в Полша да бъдат конструктивни. Мнозинството и опозицията трябва да работят заедно, за да се постигне най-доброто решение.

Полското правителство прие, че подробно изложеното становище трябва да бъде анализирано.

Рафал Боченек, говорител на полското правителство: Решаването на кризата изисква сътрудничеството на всички политически партии. Затова премиерът г-жа Беата Шидло реши да предложи мнението на Венецианската комисия на Сейма.

Според наблюдатели поведението на управляващите задълбочават конституционната криза и няма изгледи за скорошно уреждане на нещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище блокира пътя за видинското село Дражинци
Свлачище блокира пътя за видинското село Дражинци
Полицейски протест в Бургас
Полицейски протест в Бургас