НОВИНИ

Регионални избори в Германия - тест за Ангела Меркел

Управляващата партия на Ангела Меркел изгуби регионалния вот в две от трите провинции, които гласуваха днес за местен парламент. Това показват резултатите от екзитполовете. Гласуването на германската супернеделя приключи преди час. Вотът е считан за тест на политиката на канцлера Ангела Меркел да се справи с бежанската криза. Над 1 милион и 100 хиляди бежанци пристигнаха в Германия през последната над една година и мигрантската криза се оказа в центъра на вота. Представянето на управляващите днес е ясен сигнал за парламентарния вот следващата година.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:37, 13.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Около 13 милиона души избират местни парламенти в три провинции - Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт.

Антимигрантската партия Алтернатива за Германия се очаква да влезе за първи път в парламентатите на трите провинции. Това е исторически пробив за партия, която беше пред разпад, след като миналата година основателят ѝ напусна. Но Алтернатива за Германия печели благодарение на недоволството от отказа на Меркел да ограничи влизащите бежанци.

Андре Погенбург - кандидат на Алтернатива за Германия в Саксония-Анхалт: "Имаме нужда най-накрая от опозиция, не само в Саксония-Анхалт, но и в цяла Германия. Имаме управляващи партии, имаме така наречени опозиционни партии, но посоката е само една - тази на Меркел. Хората искат алтернатива, искат реална опозиция и ние ще поемем тази роля."

Запитана вчера как се подготвя за днешния вот, Ангела Меркел отговори така:

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Разбира се аз не гласувам в неделя, защото не идвам от нито една от трите провинции , но стискам палци. Това е моята надежда."

Надеждите ѝ, обаче, са на път да бъдат разбити. Партията на Меркел е изправена пред унизително поражение в традиционния си бастион - провинция Баден-Вюртемберг. Християндемократите бяха най-голямата партия в родната провинция на финансовия министър Волфганг Шойбле от края на Втората световна война насам, но сега са изпреварени от Зелените.

;

В Райнладн-Пфалц битката е най-оспорвана - между християндемократите и социалдемократическата партия, а в Саксония - Анхалт Алтернатива за Германия измества левите като третата най-голяма партия в провинцията.

Райнер Хаселоф - премиер на провинция Саксония-Анхалт: "Крайнодесните и националистките партии са голям проблем за всички в Германия. Това е феномен за цялата страна, с който трябва да се справим."

Според политическите анализатори бежанската криза е в основата на вота и всички останали проблеми са засенчени.

Ханс Йоахим Арсанд - жител на Щьосен: "Политиката на Меркел ме изплаши. Ситуацията тук в провинцията е ок, но с всички тези мигранти няма да стане. Можем да сме щастливи, че няма такива тук, но ако дойдат къде ще отседнат, къде?"

От изборните резултати зависи и с какви позиции Меркел ще отиде на срещата на върха в Брюксел идната седмица, когато трябва да бъде финализирана сделката с Турция за ограничаване на мигрантския приток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъже на високи токчета срещу насилието над жени
Мъже на високи токчета срещу насилието над жени
Приливната вълна стигна Мизия
Приливната вълна стигна Мизия