САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

От нашите пратеници: Щабът на Макрон обяви част от хакнатите данни за фалшиви

Във Франция хакерска атака срещу предизборния екип на Еманюел Макрон създаде напрежение в днешния ден за размисъл преди утрешния балотаж. От обкръжението на проевропейския центристки кандидат твърдят, че са жертва на масиран киберудар, и че част от изтеклите документи са фалшиви.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 06.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Информацията за хакерската атака срещу Еманюел Макрон дойде късно снощи, минути преди полунощ, когато се слага край на предизборната кампания и медийте във Франция нямат право да споменават информация свързана с някой от двамата кандидат-президенти.

Става дума за разпространение в интернет на информация от електронни съобщения и на счетоводни документи, които са източени от имейлите и от интернет профилите на представители на формацията на Еманюел Макрон. Наред с истинската информация хакерите са добавили и фалшиви данни, които според Макрон имат за цел да го дискредитират. Информацията е над 9 гигабайта. Не е ясно кой е качил тези данни.

От щаба на Марин Льо Пен реагираха веднага на скандала. Според тях не е изключено да излезе информация и разкрития, за които досега медиите във Франция са мълчали.

Журналисти, които следят изборите не смятат, че този скандал няма да промени резултата от изборите.

Себастиян Пержу - румънски журналист, кореспондент в Париж: "Според мен няма да има кой знае какво значение за изборите, защото, както знаете, медиите във Франция нямат право да продължават кампанията след полунощ в петък, документите могат да се видят само в социалните мрежи, а и те не са толкова лоши за Макрон. Освен това мисля, че избирателите вече са решили за кого да гласуват."
Даниел Пучол - испански журналист, кореспондент в Париж: "Подобно нещо се случи и в САЩ, изглежда, ако тръгнеш срещу Путин, поемаш такъв риск. Още не знаем какъв ще е политическият ефект, но скандалът идва късно, мисля, че хората утре ще гласуват все едно не се е случил."

Според всички социологически проучвания, разликата между Макрон и Льо Пен е повече от 20%.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политическата система във Франция и защо се говори за шеста република?
Политическата система във Франция и защо се говори за шеста република?
Отбелязахме Деня на храбростта и празникa на Българската армия
Отбелязахме Деня на храбростта и празникa на Българската армия