НОВИНИ

Премиерът Борисов пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина

Това е първа визита на български министър-председател в страната. Тази вечер Борисов посети военната база „Бутмир“ и разговаря с командващия въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер и с командира на Щаба на НАТО бриг. ген. Робърт Хюстън.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:10, 26.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В базата Бутмир премиерът Борисов отбеляза важността на операция „Еуфор Алтеа“ и подчерта, че тя е от ключово значение за поддържането на политическа и стабилна среда за сигурност в Босна и Херцеговина и за целия регион на Западните Балкани. Той подчерта че Операцията осигурява подкрепа за протичането на демократичните реформи в страната и подпомага Въоръжените сили.

Бойко Борисов, министър-председател: Вярвам, че българското участие в нея също допринася за постигането на целите в тази насока.

Българският министър-председател и генерал-майор Валднер изразиха задоволство от доброто сътрудничество на „Еуфор“ с Щаба на НАТО в Сараево, като генерал-майорът даде висока оценка на българския контингент в състава на „Еуфор Алтеа“.

Командирът на щаба на НАТО в Сараево бригаден генерал Робърт Хюстън. Посрещна премиера заедно с дъщеря си която отвори отлично български, защото майка ѝ е българка.

;

Двамата обсъдиха важността, която има щаба на НАТО в Сараево за сигурността в региона и приобщаването на страната към евроатлантическите ценности.

Бойко Борисов, министър-председател: България подкрепя активирането на подготовката на Босна и Херцеговина за НАТО и задълбочаването на доброто взаимодействие между ЕС и Алианса в сферата на сигурността и отбраната.

Той се срещна тази вечер и с военните от българския контингент в състава на „Еуфор Алтеа“ и използва възможността да ги поздрави за професионализма и усилията, които полагат при изпълнение на задълженията си по време на мисията.

Сподели им похвалите които е чул за тяхната работа от генерал Хюстън и майор Валднер.

Утре са официалните срещи на Бойко Борисов.

В рамките на визитата ще бъде подписано и споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тристранният съвет за социално сътрудничество ще обсъжда Бюджет 2018
​Тристранният съвет за социално сътрудничество ще обсъжда Бюджет 2018
Карлес Пучдемон отказа да свика предсрочни регионални избори в Каталуния
Карлес Пучдемон отказа да свика предсрочни регионални избори в Каталуния