НОВИНИ

Трети предизборен дебат в сутрешния блок на БНТ

В третото издание на предизборния дебат за тази седмица гостуваха доц. Татяна Томова, Българска социалдемокрация, Минчо Христов, Съюз на патриотичните сили Защита, Генади Кондарев, ПП "Зелените", д-р Веселина Борисова, ЛИДЕР, подкрепени от Новото време, проф. Чавдар Николов, независим кандидат за евродепутат, подкрепен от инициативен комитет. Ето как гостите в студиото представиха своите предизборни платформи:

трети предизборен дебат сутрешния блок бнт
bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 21.05.2009
Чете се за: 05:14 мин.
У нас

В третото издание на предизборния дебат за тази седмица гостуваха доц. Татяна Томова, Българска социалдемокрация, Минчо Христов, Съюз на патриотичните сили Защита, Генади Кондарев, ПП "Зелените", д-р Веселина Борисова, Лидер, подкрепени от Новото време, проф. Чавдар Николов, независим кандидат за евродепутат, подкрепен от инициативен комитет. Ето как гостите в студиото представиха своите предизборни платформи:

Доц. Татяна Томова, Българска социалдемокрация: "Аз представлявам Българска социалдемокрация, партия, която е правоприемник на Българска евролевица. Това е партия, която беше представена в Българския парламент в периода 1997-2001 г. и която винаги е отстоявала европейското бъдеще и европейското настояще за българските граждани и българския народ. Тези избори са важни, изборите за Европейски парламент имат значение за всеки български гражданин. Ако на тях гледаме просто като на подготовка за следващите избори за национален парламент, това е огромна грешка, защото Европейският парламент е пряко представителство на европейските граждани. И в момента ние гласуваме за това каква ще бъде Европа, нашата нова държава. Първото послание е: „Гласувайте, гласувайте за тази визия за Европа, която в крайна сметка ще се превърне и ще създаде полза за всеки български гражданин!" Първата тема в нашата кампания и това е част от мисията, която създаде тази листа, социалдемократическата листа, е идеята за добро управление. Ние считаме, че принципите на доброто управление в България все още не са налице, даже в определени моменти те се нарушават. И най-големият проблем е, че гражданските организации не присъстват адекватно в изработването на политиките и в осъществяването на политиките. Те търпят резултатите от политиките, търпят следствията от това, което управляващите взимат като решение. Вторият дебат, който ние смятаме да водим, е тезата за социална Европа. Европа много дълго беше едно икономическо пространство, което се градеше чрез и около либералните принципи. Този подход вече е изчерпан и този дебат трябва да започне. Това не е дебат за българската социална политика, това е дебат за европейската социална политика и най-вече за политиката на доходите. Ние смятаме, че не може повече да се търпи това положение, в което България е страната с най-ниски пенсии и заплати в Европа. Ние имаме нужда от нова регулация на доходите, защото до момента дебатът за доходите беше извън политическия дневен ред. Ние искаме той да стане част от политическия дневен ред."


Минчо Христов, Съюз на патриотичните сили Защита: Знаете, аз съм независим депутат, листа номер 7 е изградена изключително и само от независими хора, независисми личности, трима независими депутати - аз, Стела Банкова, Йордан Величков, хора, доказали своя професионализъм като проф. Мермерски, проф. Владимир Петров, адвокатът на държавата срещу домогванията на гражданина Симеон Сакскобургготски за резиденция Кричим. Целта на нашето излизане е да изградим една гражданска листа, която да се противопостави на политическите партии, на тези политически партии, които водиха тази политика до сега. Искам да се обърна не с предизборни призиви, а да кажа, че днес в парламента ще се разглежда и гласува един изключително важен закон - призовавам вас като журналисти да проследите гласуването вътре в залата. Става дума за отмяната на наказателните лихви при предсрочно връщане на ипотечни кредити. Миналата година със Стела Банкова успяхме да прокараме забраната за тази наказателна лихва за потребителските кредити. Но при условие, че има директива на ЕС, при условие, че нито една страна в ЕС не взима тези престъпни наказателни лихви, аз се чудя как българският парламент ще гласува днес. Днес изтича срокът за лихвоточките. Когато се гледаше миналата година, със Стела Банкова предложихме едно решение всички, които имат лихвоточки, при представянето на съответния документ да получат своите пари, това са пари, които държавата дължи. Вместо това вчера парламентът прие два закона, които продължават да са една измама. Гражданите се делят на правоимащи и правонямащи, българските депутати лишават 120 000 души от правото да си вземат това, което държавата им дължи, това е престъпление. Аз вчера внесох закон всеки, който има лихвточки, да си ги получи."


Проф. Чавдар Николов, независим кандидат за евродепутат, подкрепен от инициативен комитет: "Общо взето учените нямат място в политиката, защо аз съм тук. Защото ме е яд на политическата класа в България, защото България е представена пред Европа неадекватно, ние стигнахме до там някакъв датчанин да ни говори, че сме по-глупави от тях. Ние стигнахме да ни спрат парите от ЕС, това значи, че българското управление е неадекватно. Че България е лошо управлявана страна. И не само че е лошо управлявана, в България не се чува думата на науката. Аз когато се ядосвам, казвам, че съм написал повече книги, отколкото правителството ни е прочело. Това е в момент на хиперболизация. Но може би имам право в същността на нещата. Преди години аз сметнах предварително, това е публикувано във в-к Цената на БТК, милиард и триста милиона, и я публикувах - продадоха го за триста, след една година - препродажба за милиард и триста. Ако бяха питали науката, нещата биха изглеждали другояче. Не беше във вашето предаване, когато казах, че Кремиковци трябва да се затвори, защото предстои агония. Година и половина българското правителство поддържа не е ясно какво - накрая какво се мъчеше да спаси - Коксохима, най-големия замърсител. Мисля, че във вашето предаване казах преди време, че кризата идва и ние бяхме обявени за онези глупаци, които всяват паника. Важното е да се чуе гласът на учения и България да бъде представена както трябва - от сериозни лица, от хора, които не са корумпирани. Аз съм Декан на факултет, заповядайте и вижте как си върша работата."

Генади Кондарев, политическа партия "Зелените": "Няма смисъл да се изразяваме деликатно, управлението на България е абсолютно неадекватно в повечето случаи. "Зелените" бяхме създадени миналата година като партия от млади хора, които присъствахме главно по протестите за опазване на българската природа и се съюзихме с хора от неправителствените организации, за да направим този политически проект. Това, което мога да кажа на вашите зрители, е, че изборите за Европейски парламент са изключително важни, не ги подценявайте, това не е нещо, което е далеч от нас, напротив, все повече ще управлява живота ни. А с приемането сега на новата европейска конституция - Лисабонския договор, правомощията на парламента ще бъдат изключително засилени. Това, което е специфично при нас "Зелените", освен всичко, което се говори за социална политика, за честност в управлението, ние гледаме и малко по-напред в бъдещето. В опит да предотвратим следващите глобални кризи, които се очертават - кризи като глобалното затопляне например. Това, което ние ще правим в Европейския парламент, освен да се борим за по-нормална социална среда за хората и за повече опазване на околната среда, за по-строги европейски директиви, за повече намесване в националните законодателства, защото на принципа на конкуренцията немалко страни подценяват опасността и в името на своето икономическо развитие в момента човечеството се превръща в нещо като шофьор на една лъскава кола, която се е засилила с 300 км. в час срещу една стена и просто ни е комфортно да си караме по тази зъдънена улица, вместо да превключим на по-ниска предавка и да тръгнем по стръмното, където е сигурно."


Д-р Веселина Борисова, ЛИДЕР, подкрепени от Новото време: "Тук съм като представител на партия ЛИДЕР, но и като представител на младото поколение, което израсна с една мечта, с една мечта да види европейска България и нашето ключово преживяване, нашата ключова емоция беше свободата. България вече е част от европейското семейство и аз съм изключително щастлива, че моята мечта за свободата, която в европейския контекст означава намиране на българската европейска идентичност, на свободното движение на хора, капитали, информация, на свободното движение на трудовата сила, това вече е сбъднато. Радвам се, че моите родители, по-възрастното поколение чрез нас сбъдват и своята мечта, защото те нямаха тази възможност. Годините на прехода бяха изключително тежки, но в крайна сметка вече ние сме истински свободни. Радвам се, че и моето дете ще живее в една страна, в която ще реализира мечтите си свободно, без да се притеснява за своето бъдеще. В този смисъл бих искала да подчертая, че съм изключително горда и щастлива от номинацията на партия ЛИДЕР. Тъй като трите основни ценности, зад които тя застава - свободата, предприемчивият дух, успехът, лежат в основата на моята същност и на моето поколение. Ето защо основните послания, които ние ще предложим на българския избирател, са свързани с различното, с новия избор, с промяната. Разбира се няма как да отречем факта, че сме в условия на икономическа криза и няма да се дистанцираме от нея и няма как нашите послания да не минат през икономическата криза, за която усилия полага и цялата европейска общност. Ние всички заедно трябва да излезем от дъното, няма как основните ни послания да не засегнат енергийната сигурност и независимост, няма как да не засегнат образованието, сферата, в която съм пряко ангажирана. Ние предлагаме и новите решения на нашия избирател в сферата на образованието, ние искаме нашите дипломи да са европейски, аз искам тук в България да се превърнем като един образователен и научен център, в който европейските студенти да се съревновават кой пръв да дойде при нас. Нашите послания минават и през екология, а и чрез проблемите на застаряващото население в Европа."

Пълният дебат в "Денят започва" може да видите във видеоматериала!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Главчев отменя решението за изграждане на частна детска болница в София
Главчев отменя решението за изграждане на частна детска болница в София
17:08, 01.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
ГЕРБ: Очакваме служебното правителство да работи за изграждането на държавна национална детска болница
ГЕРБ: Очакваме служебното правителство да работи за изграждането на държавна национална детска болница
16:58, 01.05.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Русенци се включиха в традиционното първомайско хоро
Русенци се включиха в традиционното първомайско хоро
16:48, 01.05.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Варна посрещна копие на чудотворната икона на Богородица - "Скоропослушница" от Атон
Варна посрещна копие на чудотворната икона на Богородица - "Скоропослушница" от Атон
16:31, 01.05.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Митинг-шествие за Деня на труда в столицата
Митинг-шествие за Деня на труда в столицата
15:26, 01.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Кирил Петков за скандала с "Да запазим Корал": Не вярвам нито на ДАНС, нито на прокуратурата
Кирил Петков за скандала с "Да запазим Корал": Не вярвам нито на ДАНС, нито на прокуратурата
15:08, 01.05.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница
14:57, 01.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница
ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница
14:41, 01.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Акула се появи на бургаския плаж
Акула се появи на бургаския плаж
14:25, 01.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
"Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет" с награда в Кан
"Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет" с награда в Кан
14:01, 01.05.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Километрични опашки в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
Километрични опашки в Кресненското дефиле (ВИДЕО)
13:53, 01.05.2024
Чете се за: 00:37 мин.
"Булгаргаз" предлага 7% по-ниска цена на газа за май
"Булгаргаз" предлага 7% по-ниска цена на газа за май
13:22, 01.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Отвориха за посещение Статуята на свободата
Отвориха за посещение Статуята на свободата
Езиковата грамотност на политиците
Езиковата грамотност на политиците