НОВИНИ

Стартира десетото издание на Българската Коледа

Лекарства за деца, които до сега се осигуряваха от Българската Коледа, вече ще се плащат от здравната каса. Става дума за скъпите медикаменти за ревматоиден артрит и хормон на растежа.

bnt avatar logo
от Мария Чернeва
19:44, 04.12.2012
Чете се за: 01:27 мин.
Българската Коледа
стартира десетото издание българската коледа

Лекарства за деца, които до сега се осигуряваха от Българската Коледа, вече ще се плащат от здравната каса. Става дума за скъпите медикаменти за ревматоиден артрит и хормон на растежа.

С тази новина президентът Росен Плевнелиев днес откри десетото издание на благотворителната инициатива и представи новото лого на кампанията. Тя ще фокусира усилия върху рехабилитацията на деца с неврологични заболявания. Президентът обаче обяви, че освен да помага, кампанията ще търси и трайни решения.

Животът на Павел е белязан от "Българската Коледа" още с раждането му.

Десислава Богомилова: "Той е роден 950 грама, бързаше да се покаже на белия свят."

Оцелява заради изключителните усилия на лекарите в модерния кувьоз - дарение от Българската Коледа. По-късно, както често при преждевременно родените, се налага усилена рехабилитация.

Десислава Богомилова: "Вестибулаторът е един от уредите, които най- много помогна на Павел да стабилизира походката, той имаше голям проблем с равновесието."

Вестибулаторът също е дарение от Българската Коледа. Освен този шанс, Павел има късмет, че е роден в София. В цяла България има само 6 центъра за детска рехабилитация.

Доц. Иван Чавдаров - директор на СБРДЦП - "Св. София": "От цялата физикална медицина пътеките за детска неврорехабилитация са най-евтини. И колегите, за да не губят финансови средства, специално директорите на големите болници се измъкват макар и неприятно казано от този проблем и остават нещата само на специализираните болници."

Росен Плевнелиев - президент на Р България: "Ако можем да произведем още няколко центъра, планираме такива в Плевен, във Варна, в Северозападна България ще има един."

Освен събирането на пари, намирането на трайни решения, според президента, са едни от най-важните задачи на "Българската коледа".

Росен Плевнелиев - президент на Р България: "Това лечение ще може наистина да става ежедневно, да бъде достъпно и да се случи в една интегрирана социална среда. Предстои и промяната на клиничната пътека за ДЦП, която ще даде възможност за по-ефективно използване на полагащите се платени рехабилитационни процедури заплащани от НЗОК."

Нова надежда за родителите на малкия Илиян. По клинични пътеки имат право на 10 дена рехабилитация в месеца, но това не е достатъчно, за да има сериозен напредък, казват те.

"И ранната диагностика с усилена работа с децата дава резултат определено. Затова сме тук, защото Виктор е добре", казва неговият баща Пантелей Панов.

"Вярвам в добрия дух на Коледа, затова очаквам и тази година "Българската Коледа" да бъде една успешна инициатива", сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Българската коледа подкрепя, помага и променя съдби. И дава възможност на всеки да участва в нещо прекрасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сините с инициативен комитет срещу нова ядрена централа
Сините с инициативен комитет срещу нова ядрена централа
Ромски студенти получиха стипендии
Ромски студенти получиха стипендии