НОВИНИ

Българската Коледа в подкрепа на Наско

Шестгодишният Наско от Лом тази година е първокласник благодарение на Българската Коледа. Той страда от нефротичен синдром – тежко бъбречно заболяване, което води до недостиг на белтък в организма.  Момченцето пие скъпоструващо лекарство, осигурено от благотворителната кампания, и се чувства много добре.

bnt avatar logo
от Лидия Каменова
19:45, 21.12.2012
Чете се за: 00:49 мин.
Българската Коледа
българската коледа подкрепа наско
Снимка:
Шестгодишният Наско от Лом тази година е първокласник благодарение на Българската Коледа. Той страда от нефротичен синдром – тежко бъбречно заболяване, което води до недостиг на белтък в организма. Момченцето пие скъпоструващо лекарство, осигурено от благотворителната кампания, и се чувства много добре.

Наско е жизнено и общително дете, което с желание ходи на училище. В часа по рисуване оцветява коледна елха.

Наско Цонков:
- Защото е „Честита Нова година”. Поисках си да
имам кола с дистанционно и топли ръкавички.

Надя Борисова, класен ръководител на Наско:
- Той, между другото, е 6-годишен, тръгнал е по-рано на училище, дори не е посещавал детска градина и да ви кажа честно, справя се много добре.

Наско не е могъл да посещава предучилищна подготовка, защото през последните две години му се е наложило често да ходи по болници. Изведнъж, сякаш без причина, малкото момченце ужасно се подува. От болницата в Лом по спешност отива в Монтана, където поставят диагнозата – нефротичен синдром. Започва лечение с кортикостериоди, но заради чести
рецидиви лекарите в София препоръчват друго лекарство - „Селсепт”.

Цонка Личкова, майка на Наско:
- То е скъпоструващо и аз благодаря на Българската Коледа, че се отпуска. Без него няма да се чувства добре. Аз благодаря на докторите от Детска нефрология, доц. Буева, д-р Гайдарова, д-р Маринова и целия екип на Детска нефрология.

Българската Коледа зарадва още едно семейство със своя безценен подарък – здравето на Наско, който вече може да учи и мечтае да стане учител.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Бахаров подкрепи Българската Коледа
Захари Бахаров подкрепи "Българската Коледа"
Започва ли нова ера?
Започва ли нова ера?