НОВИНИ

​Консерваторите решават съдбата на Тереза Мей като лидер

Какви са сценариите за изхода от гласуването и как се стигна дотук? Необходимите 48 писма от депутати в Консервативна партия за искане на вот на недоверие на Тереза Мей като партиен лидер бяха събрани и по-късно тази вечер ще стане ясен резултата.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
20:26, 12.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Предварителни сметки показват, че Мей едва ли ще загуби вота, но може ли днес някой да бъде сигурен за нещо в британския политически живот. Фактът че процедурата бе задвижена все пак говори, че противниците на премиера явно смятат, че имат шанс да я отстранят от лидерския пост. Новината бе посрещната с възторг от противниците на Тереза Мей и заклеймена като предателство от нейните привърженици, което отразява напълно все по-голямото поляризиране в страната.

В Камарата на общините има 315 депутати от Консервативната партия, така че за да запази поста си на Тереза Мей са необходими 158 гласа. Ако Мей загуби вота тогава ще започне надпревара за поста и ще бъде много важно кой ще оглави партията. Ако обаче Тереза Мей получи необходимите гласове тя ще бъде недосегаема като лидер поне 12 месеца, защото, според партийните разпоредби, за този период не може да бъде внасян нов вот на недоверие срещу нея. Това, разбира се, не означава, че премиерът не може да бъде свален.

;

Това, например, може да стане, ако опозицията внесе вот на недоверие в правителството за гласуване в парламента, което, поне на този етап, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин отлага. Дори да спечели вота тази вечер Тереза Мей ще бъде изправена пред същите проблеми, защото мнозина приемат, че смяната на лидера не решава проблемите, а е необходима промяна на политиката.

Но до какво ще доведе промяната на политиката е въпрос за един милион паунда, както обичат да казват тук на Острова. Защото тогава освен следваната за момента политика за излизане от ЕС със сделка, на масата остават всички други варианти - излизане без сделка, нови общи избори, втори референдум и евентуално прекратяване на процедурата за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои болници извършват по-малко операции от стандарта?
Кои болници извършват по-малко операции от стандарта?
Специализираният съд пусна от ареста Евлоги Станоев - Голямата Бирма
Специализираният съд пусна от ареста Евлоги Станоев - Голямата Бирма