НОВИНИ

Стартира тазгодишната благотворителната кампания "Българската коледа"

Благотворителната кампания "Българската коледа" и тази година ще стане част от рождественските празници.

стартира тазгодишната благотворителната кампания българската коледа
bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 29.11.2008
Чете се за: 01:22 мин.
Българската Коледа

Благотворителната кампания "Българската коледа" и тази година ще стане част от рождественските празници. Отново Българската национална телевизия е съорганизатор на инициативата по идея и под патронажа на президента Георги Първанов и г-жа Зорка Първанова.

През годините кампанията "Българската коледа" се разрастна до общонационална, като събуди съпричастността на цяла България. За миналата година от СМС-и дарения бяха събрани 3 милиона 604 хиляди лева. И както винаги досега, преди да започнем новата кампания, ще ви представим отчет с картина от 26-те клиники обновени чрез нашите дарения.

Много клиники и болници в България, като в тези в Кюстендил, Сливен, Радомир откриха в "Българската коледа" единствен шанс за по-добър стандарт в лечението на най-малките. Най-голямо внимание и тази година е за неонатологичните отделения. Не е случайно - по-добрите условия там могат съществено да намалят детската смъртност при недоносените бебета. Всяка година те стават все по-вече и лошата тенденция изпреварва значително възможностите за обновяването на апаратурата.

Дияна Георгиева - Сливен: "На мен "Българската коледа" ми помогна с това, че ето този апарат е закупен благодарение на парите събрани от СМС-и и тя спаси живота на моите две деца."

И в Търново, и в Момчилград и Гоце Делчев модерните кувьози, които осигуряват условия най-близки до майчината утроба, бързо изместиха старите. Някои от тях купени преди 30 години. Те са амортизирани и крият риск за отглеждане на новородените бебенца, и лекарите работят с тях в очакване на нещо, което е непредвидимо.

Ловеч, Ямбол , Търговище ... И там вече измервят съпричасността на "Българската Коледа" с нормалния сърдечен ритъм и свободното дишане на рисково новородените. Във Варна, Каварна и Разград са много по-уверени в бързата и точна диагноза, понякога възможна единствено с ехограф последно поколение. И той дарен от "Българската коледа".

В националната генетична лаборатория също пристигна нова апаратура. Тя дава възможност да се определи точния генетичен проблем и лечението на стотици деца.

Мария Илиева - диагностика на метаболитни заболявания: "Това са проби на болни деца, които са суспектни за наследствено, метаболитно заболяване. В рамките на 20 минути се анализират и получаваме резултат, който бихме могли да интерппретираме."

В детската онкохематология получиха замразител, който ще направи възможно създаването на собствена банка за стволови клетки. А в "Пирогов" забравиха за старите приспособления на операционните и анестезиологични системи.

Това е "Българската коледа". Един глас, гласът на милиони, който може да помага. И в Харманли, и в Елин Пелин, и в Силистра, и навсякъде в България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Княжево срещу натоварения трафик през квартала
Протести в Княжево срещу натоварения трафик през квартала
Съпруги на чуждестранни дипломати организират благотворителен коледен базар
Съпруги на чуждестранни дипломати организират благотворителен коледен базар