НОВИНИ

99 години от Ньойския договор

Факелно шествие по повод 99-ата годишнина от подписването на Ньойския договор организира ВМРО в столицата. Началото му е в 19 часа, а маршрутът започва от къщата музей на Иван Вазов, преминава през ул. „Раковска" и стига до войнишкия мемориал в градинката пред НДК.

години ньойския договор
bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 27.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Краят на Първата световна война оставя страната ни в лагера на победените, а победителите от Антантата налагат на България унизителни клаузи, с които губим територии с близо 600 хиляди българи, оставаме с малобройна армия и изплащаме рапарации за над 2 млрд. златни франка.

На 27 ноември 1919 г. преди обяд министър-председателят Александър Стамболийски влиза в кметството на парижкото предградие Ньой. След 25 минути договорът, определил съдбата на България, е факт. Ядният жест на Стамболийски с демонстративно захвърлената перодръжка влиза в мемоарите.

По силата на договора от 1919-а съседите на България получават български земи като компенсация, без да са окупирани. За Гърция - Западна Тракия, за Румъния - Южна Добруджа, за Кралство Югославия - села край Кула и Трън, Царибродско, част от Кюстендилското крайще с Босилеградско и Струмишко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват безплатни профилактични прегледи в яслите в София
Започват безплатни профилактични прегледи в яслите в София
 Нов опит за избор на председател на Софийския градски съд
Нов опит за избор на председател на Софийския градски съд