НОВИНИ

Американски съдия забрани свободния достъп до софтуер за 3D принтиране на оръжия

Американски федерален съдия от Сиатъл блокира пускането на софтуер, с който може да се правят с 3D принтер огнестрелни оръжия. Компания от Тексас сключи споразумение с администрацията на Тръмп, за да може да пусне безплатно програмата. Осем американски щата, включително Окръг Колумбия, заведоха съдебен иск срещу правителството. Съдебното решение беше обявено часове преди пускането на софтуера днес.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:03, 01.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Съдия Робърт Лазник блокира споразумението за оръжейния софтуер, с аргумента, че навсякъде има 3D принтери и може да бъдат нанесени непоправими вреди.

Боб Фъргюсън, министър на правосъдието на щата Вашингтон: Пълна победа. Благодаря на съдия Лазник. Ние поискахме временна ограничителна заповед, която да спре възмутителното решение на федералното правителство. С него тези 3D оръжия стават достъпни в страната и по света.
;

Тексаската компания „Дифенс Дистрибютид“ пусна софтуера няколко дни по-рано. През уикенда над 1000 души са изтеглили файла за популярната полуавтоматична карабина AR-15,, използвана в много масови стрелби. Оръжията, които излизат от 3D принтер, нямат серийни номера, не може да бъдат проследявани, нито откривани от скенерите на летищата. Могат да попаднат в ръцете на престъпници или на деца.

Пол Мей, "Нюйоркчани срещу насилието с огнестрелно оръжие": В местната библиотека има 3D принтер. Едно 10-годишно хлапе, което е свалило програмата от интернет, ще си направи оръжие и кой знае какво ще стори с него.

Собственикът на "Дифенс Дистрибютид" Коди Уилсън се позовава на правото да се носи оръжие. Той твърди, че неговият софтуер не е опасен и отдавна води съдебна битка за разпространението му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дания забраниха покриването на лицето на обществени места
В Дания забраниха покриването на лицето на обществени места
В Демократична република Конго откриха ново огнище на ебола
В Демократична република Конго откриха ново огнище на ебола