НОВИНИ

Ана Бърнабич - новият премиер на Сърбия?

Сърбия може да се сдобие с първата жена премиер, при това с открита хомосексуална ориентация. Решението на сръбския президент Алкесандър Вучич да номинира Ана Бърнабич за министър-председател беше определено като революционно, самият той каза, че то е взето "в интерес на Сърбия и сръбските граждани".

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 16.06.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Александър Вучич, президент на Сърбия: Предлагам на сръбския парламент Ана Бърнабич за кандидат за премиер на Сърбия. Вярвам, че тя притежава необходимите професионални умения и лични качества, за да върши тази работа.

Тези думи на сръбския президент Алкесандър Вучич предизвикаха вълна от реакции и коментари в Сърбия, на Балканите и по света. Повече от два месеца след като беше избран за държавен глава Вучич посочи премиер. И изборът му изненада мнозина... Ана Бърнабич, на 41,с дипломи от университетите Нортууд в САЩ и Хъл във Великобритания. Безпартийна. Прозападно ориентирана. С открита хомосексуална ориентация. Ако получа поста, ще върша работата си с необходимата отговорност, честно и с любов, цитират Бърнабич сръбските медии. Ласкави са отзивите на колегите ѝ.

Зоран Джорджевич, министър на отбраната на Сърбия: Имах шанс да работя с Ана Бърнабич в настоящото правителство. Мога да кажа, че тя е чудесен човек, трудолюбива и способна. Мисля, че е заслужава поста, за който е номинирана.

Обществото реагира противоречиво на номинацията. Мнозина вече заявиха, че Бърнабич не е техният премиер. Наредихме се до Исландия, Ирландия, Белгия и Люксембург, пък се казва в съобщение на сръбската ЛГБТ организация. От там обаче изразиха опасения, че номинацията на Бърнабич може и да е капан.

На първо четене това е послание за зачитане на човешките права и свободи, но Сърбия си остава държава, където около 65% от населението смята, че хомосексуализмът е болест, а 78 на сто твърдят, че сексуалната ориентация НЕ трябва да се афишира. Има ли Вучич скрита цел?

Бошко Яксич, политически анализатор: Мисля, че президентът вече изпълни една от целите си - изпрати послание че Сърбия е една цивилизована страна, която цени високо политическата коректност, като избра жена за премиер, при това с хомосексуална ориентация. Но очаквам да изпълни и другата си цел - като използва опитността, а може би и неопитността на премиера Бърнабич, президентът Вучич ще запази влиянието си върху сръбската политика.

Безспорно силен сигнал за желанието за проевропейска ориентация на Сърбия, подложена на натиск от страна на Русия, която иска да запази влиянието си в региона. Безспорно и силен ход на Вучич и по отношение на сръбската православна църква, който показва, че няма да се вслушва в съветите. От друга страна Бърнабич се приема като марионетка на сръбския държавен глава, който реално ще продължи да управлява Сърбия.

Интрига при гласуването на революционната номинация няма - мнозинството в сръбския парламент е на Сръбската прогресивна партия на Вучич. Подобряването на отношенията с Косово, реформа на правосъдната система, подобряване правата на малцинствата, подготовка за процедурите по членство в ЕС - това са малка част от предизвикателствата, с които ще трябва да се справи първата жена-премие на Сърбия, която ще оглави 15-ия кабинет в новата история на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молебен отбеляза юбилея на Симеон Сакскобургготски
Молебен отбеляза юбилея на Симеон Сакскобургготски
Незрящо момче с отлична оценка на матурата по история
Незрящо момче с отлична оценка на матурата по история