НОВИНИ

Андрей Бабиш: България е заслужила да бъде част от Шенген

Чешкият премиер Андрей Бабиш недоумява защо страна като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са. Това каза Андрей Бабиш на пресконференция в сградата на Министерски съвет след края на работната среща с министър-председателя Бойко Борисов. Той добави, че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство.

bnt avatar logo
от БТА
13:35, 22.01.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
андрей бабиш българия заслужила част шенген

Андрей Бабиш информира, че с премиера Борисов са разговаряли по темите, които са от общ интерес в Европа. Той се радва, че в момента именно България е председател на ЕС, защото пред Европа стоят за разрешаване много важни и фундаментални теми. По думите му по тези теми България и Чехия имат много общи възгледи.
Чешкият премиер бе категоричен, че Дъблинското споразумение не работи ефективно, особено в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това споразумение е било взето на ниво министри на вътрешни работи. Затова той се надява още по време на българското председателство на ЕС да започне промяната на споразумението. По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние върху тях.

Министър-председателят Бойко Борисов се съгласи с колегата си, че Дъблинското споразумение не работи ефективно. Затова премиерът заяви, че трябва да се намери компромисен вариант, като той настоява бежанците да преминават границите в ЕС само чрез официалните ГКПП-та. Освен това Борисов призова да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предлага още да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетни цветя цъфнаха посред зима в село Казашко
Пролетни цветя цъфнаха посред зима в село Казашко
Бездомните
Бездомните