НОВИНИ

Ангела Меркел посети лагера за сирийски бежанци Низип в Турция

Германският канцлер Ангела Меркел, придружена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, посетиха при засилени мерки за сигурност бежанския лагер в турското градче Низип близо до сирийската граница, предаде кореспондент на Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:10, 23.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
ангела меркел посети лагера сирийски бежанци низип турция

При пристигането им сирийски младежи, облечени в бяло, поднесоха букет цветя на заобиколената от десетки телохранители Меркел.

Над входа на лагера имаше транспарант с текст: "Добре дошли в Турция, страната, дала подслон на най-много бежанци в света" (2,7 милиона души, уточнява АФП). Десетки деца се бяха струпали зад оградата.


"Имаме училища и болници, живеем добре тук, но искаме да знаем какво е бъдещето ни. Ако войната приключи днес, утре се прибирам в Сирия", заяви пред АФП 49-годишният Мохамед Томок, избягал от Дамаск с жена си и четирите им деца.

След посещението в лагера европейските ръководители и турският премиер Ахмет Давутоглу откриха под аплодисментите на присъстващите център за закрила, в който са настанени сирийски деца. Центърът е изграден с европейски средства.

Това посещение има за цел да покаже как Турция и ЕС обединяват сили за справяне с кризата със сирийските бежанци, отбеляза Еврокомисията, като уточни, че до момента е отпуснала 77 милиона евро за различни проекти в Турция, към които скоро ще бъдат добавени още 110 млн. евро.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава атакува петролна инсталация в Източна Либия
"Ислямска държава" атакува петролна инсталация в Източна Либия
Пловдив, София и Бургас с проекти за НАСА
Пловдив, София и Бургас с проекти за НАСА