НОВИНИ

Арабските партии препоръчват Бени Ганц за премиер

„Обединен арабски списък” препоръчва Бени Ганц за министър-председател на Израел, съобщава РИА Новости. Президентът Реувен Ривлин започна серия от консултации с представителите на партиите, избрани в Кнесета, след чието приключване държавният глава ще възложи на един от депутатите да сформира ново коалиционно правителство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:48, 22.09.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
арабските партии препоръчват бени ганц премиер

Представителите на арабските партии категорично подкрепят Ганц за премиерския пост. В социалните мрежи беше качено послание, в което се казва, че те (арабските партии) „днес ще сътворят история и ще направят всичко необходимо, за да свалят Нетаняху”.

Характерно за арабските партии е, че те обикновено са в опозиция и не подкрепят никого след 1992 г., когато Ицхак Рабин сформира правителство.

Лидерът на спечелилата най-много гласове партия „Синьо и бяло” вече има подкрепата на 44 депутати. Медиите в Израел прогнозираха, че „Обединен арабски списък” може да подкрепят Ганц при определени условия, което ще увеличи броя на изказалите се в негова полза на 57.

Действащият министър-председател Бенямин Нетаняху си осигури подкрепата на 55 депутати от дясно-религиозния блок. Религиозните партии „Яадут а-Тора” (Обединен Тора-юдаизъм) и ШАС и дясната „Ямина” вече декларираха подкрепата си за Нетаняху и взеха решение да водят преговори за сформиране на общ коалиционен блок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общонационална стачка в Гърция е обявена на 24 септември
Общонационална стачка в Гърция е обявена на 24 септември
Президентът Радев и делегация са в Ню Йорк за сесията на ООН
Президентът Радев и делегация са в Ню Йорк за сесията на ООН