НОВИНИ

Атанас Мерджанов: Не харесваме икономическата визия на управляващите

В основата на нашето несъгласие да участваме в това управление е защото не ни хареса начина, по който се разполага икономическата визия и социалната защита на българските граждани, каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той гостува в предаването "Денят започва в неделя... " с Георги Любенов.

атанас мерджанов харесваме икономическата визия управляващите
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 01.05.2016
Чете се за: 04:03 мин.
У нас

Отговаряйки на казаното от премиера Бойко Борисов в неговото интервю пред БНТ на Разпети петък, Атанас Мерджанов попита "защо приходите не се насочват към българските граждани, към озониране на българската икономика, за повече защита за майките, за децата, за образование, за здравеопазване"

- На Разпети петък българският министър-председател отново малко заигра с думите, - каза Атанас Мерджанов. - Няма лошо. Харизмата му е нещо добро, но тя като че ли е на изчерпване защото животът стана наистина непоносим в българската държава. Мизерията, начинът, по който се чувства българското семейство, българските деца... Не случайно едни от основните наши искания и усилия са тъкмо за социалните закони. И за по-справедливо данъчно облагане, и за помощи за майките, за деца с увреждания, които успяхме да прокараме на първо четене този закон... И разбира се, редица други промени в трудовото законодателство, които гарантират повече права на българските трудови хора.

Според него това е характерна алтернатива от година насам.

- Едва ли тази формирана според него коалиция би могла да бъде избавление за собствените недъзи на управлението на сегашната власт, - каза Мерджанов в отговор на въпрос за новата политическа ситуация, за която говори премиера Борисов. - Вижте, БСП е най-последователната политическа сила от началото на това управление и никой не би могъл да оспори характера на нашата опозиционност. Това, че ДПС и ДСБ имат несъгласие по определени въпроси, е проблем на самото управление и на самия Борисов, тъй като тези две партии в различни моменти дадоха своята подкрепа за правителството.

Мерджанов добави, че ще е интересно отношението на министър-председателя към ДОСТ и към други политически партии, които явно или неявно продължават своята подкрепа на управлението. Според него, "след 6 години управление във властта българската държава все по-несигурна, икономиката почти изчезва (говоря за българската)":

- Тези бленувани приказки за приходи в хазната не топлят никого защото животът става все по-труден и все по-тежко е на българските граждани, - обобщи зам.-председателят на парламентарната група на БСП.

Младите хора гледат повече навън защото тук не чувстват сигурност и защита, смята Атанас Мерджанов.

- Конгресът на БСП ще е насочен към тази алтернатива и да я покаже на българските граждани, подчерта говорителят на БСП. - - Българската Конституция в крайна сметка предполага една социална държава, държава, която да дава простор и уют на българските граждани тук и сега.

В отговор на въпроса дали БСП може да оправи нещата, Атанас Мерджанов каза, че за времето на прехода "БСП е направила най-много в социалната сфера, най-много в икономиката, най-много в инвестициите":

- И това никой не може да го отрече защото в коалиция с други партии когато ние допускахме компромиси за собствената си политика в крайна сметка постигнахме най-добрите икономически резултати за България за тези последни 26 години. Получихме и дост анаказателен вот защото когато участваш в коалиция винаги търпиш компромиси, допускаш нередности в собствената си политика, ощетяваш собствените си избиратели. И може би затова се озовахме на дъното, тоест, на най-тежкия си провал през 2014 година

Атанас Мерджанов подчерта:

- Това задължава всички нас на 14-тия си конгрес действително да се обърнем към всички онези трудови, подчертавам - трудови граждани на България (...) - към тях да отправим своя зов за закрила, за подкрепа, за една по-солидна управленска политика, която да дава самочувствие на българските граждани, на българските деца днес.

Вижте тук целия разговор с говорителя на БСП Атанас Мерджанов в предаването "Денят започва в неделя" с Георги Любенов

;

БСП ще шества свободно и усмихнато на Първи май, каза Мерджанов за празника на социалистите и допълни, че днес "нашият протест ще бъде и срещу споразумението със САЩ, което се предлага сега на Европейския парламент":

- Нещо, което за дълги години ще оформи един доста зависим начин на функциониране на българската икономика и на българските пазари, - прогнозира той..

На въпроса на водещия дали въобще може да има национални съпротивителни сили срещу това споразумение, говорителят на БСП отговори:

- След като Европа вече достатъчно сериозно загатва, след като Сандърс (кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия - бел. ред) и Корбин (лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания - бел. ред.) говорят за социализъм и то в най-развитите капиталистически държави, очевидно е, че социализмът има място и сега, в съвременното развитие. И колкото по-скоро хората по света и в Европа се сещат и се възвърнат към онези социални ценности, които даваха самочувствието на европейците - толкова по-добре за развитието ни изобщо.


;

За постановката "Много шум за нищо"

Битката за Изборния кодекс може да бъде определена и като политическо танго - две напред, една назад и после - движение в кръг, смята Мерджанов продължавайки темата за Изборния кодекс, която премиерът Борисов определи с постановка на Шекспир.

- Неслучайно Борисов резюмира, че в крайна сметка ние нямаме нито електронно гласуване, нямаме нито задължително гласуване, нямаме нито кой знае каква промяна в гласуването зад граница. Така че това беше едно усилие, което не беше потребно нито дори на представителите на ГЕРБ. Не знам защо загубихме толкова време. Капакът на всичко обаче беше когато председателят на Правмната комисия внесе фалшив доклад в последния ден в Народното събрание. Извинявайте, когато ние даваме достатъчно сериозно доказателство пред българските избиратели, че с фалшиви доклади, с фалшиви текстове си служим при направата на правилата, какво очакваме от самите избори?!

Българските граждани няма да простят това, а Изборният кодекс е бил "излишно упражнение" и внесло повече несигурност и това мислят и политическите сили, смята говорителят на БСП. БСП може би ще оспори текстовете, които затрудняват гласуването на гражданите.

За възможността да се гласува с "не подкрепям никого" Мерджанов каза, че всички са недоволни, всички искат промени, но това дистанциране не дава шанс за промени.

Българските граждани няма да простят това, а Изборният кодекс е бил "излишно упражнение", смята говорителят на БСП.

Искането на референдум от сценаристите на Слави Трифонов, Мерджанов нарече "едно сериозно гражданско усилие, към което всеки един български гражданин, особено български политик трябва да се отнася много сериозно тъй като искаме или не, това е едно много сериозно предупреждение към функциониращата държава, към функциониращото общество и към начина, по който ние, политиците се отнасяме":

- Но, има и нещо друго... Референдумът като че ли се стреми да даде лесни отговори на сложни и трудни въпроси.

Разяснителната работа на БСП около референдума ще е насочена да се намери истинският изразител и истинското решение.

- България за последните 26 години доказа, че се развива по един демократичен път, но последните няколко избора създадоха множество съмнения у всички, - каза Мерджанов. - И тук е голямото предизвикателство към министър-председателя и към ГЕРБ: бяха ли последните честни избори крачка напред в демократичното развитие на България? Според мен - не! Илвна отговорност носят тези, които организираха изборния процес и тези, които в максимална степен се възползваха. В крайна сметка, властта като цяло е в ГЕРБ

Президентската, изпълнителната и местната власт е в ГЕРБ и затова главната отговорност е и тяхна, заключи Мерджанов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукерски карнавал в село Елешница
Кукерски карнавал в село Елешница
Христос Воскресе!
Христос Воскресе!