НОВИНИ

Още от разпита на Салах Абдеслам

Всеки ден наяве излиза ново парче от мозайката на терористичната клетка, която удари първо Париж, а след това и Брюксел. Всички данни сочат за пропуски на службите за сигурност. Атентаторите от белгийската столица са фигурирали в американски списък за наблюдение на потенциални терористи, твърдят източници на агенция Ройтерс.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:27, 26.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В медиите излязоха и подробности от разпитите на Салах Абдеслам - терористът от Париж, който в продължение на 4 месеца успяваше да избяга на полицията, и който стои и зад атаката в Брюксел.

26-годишният Салах Абдеслам, арестуван на 18 март в Брюксел, е бил разпитан на 19-ти от полицаи и съдия следовател най-вече за парижките нападения и то само два часа.

Според вестник "Льо Монд", джихадистът с нищо не е показал, че се готви нов атентат, но е направил смайващо признание за вечерта на 13 ноември 2015.


"Бях в колата с още трима души. Аз шофирах, трябваше да отида на "Стад дьо Франс", за да се самовзривя на стадиона с моите съучастници. Отказах се, когато паркирах автомобила. Оставих тримата и потеглих.Не помня къде спрях."

Според "Льо Монд" има информация, че причината за отказа на Салах е не внезапен порив, а технически проблем с експлозива.

Абдеслам посочва за изцяло отговорен за парижките нападения убития от френската полиция в Сен Дени Абделхамид Абауд, мароканец с белгийско гражданство. Салах лъже, че е виждал Абауд само едни път докато те се познават от детинство и дори са били задържани заедно за обир през 2010 - та. От Париж заподозреният бяга в белгийската столица.

3 дни преди нападенията в Брюксел на 22 март, на джихадиста е показана снимка на извършителите Ибрахим и Халид Бакрауи, познайници на местната полиция. Абдеслам казва,че не ги познава и повече не го разпитват по този въпрос, въпреки че Халид се търси от разследващите ноемврийските атаки и срещу него има международна заповед за арест.

Така вероятно белгийската полиция е пропуснала възможност да предотврати последвалата трагедия на летище Завентем и метростанция Малбек в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се повиши грамотността сред учениците?
Как ще се повиши грамотността сред учениците?
Росен Плевнелиев се срещна с украинския президент Петро Порошенко
Росен Плевнелиев се срещна с украинския президент Петро Порошенко