НОВИНИ

Атина изключи "актуализация" на Лозанския договор, поискана от Ердоган

Първото от 65 години насам посещение на турски президент в Гърция приключи със среща на Реджеп Ердоган с мюсюлманското малцинство в северо-източна Гърция. Статутът на това малцинство, разделеният остров Кипър и договора за границите от 1923-а са сред големите различия в позициите на двете страни, белязали разговорите на госта в Атина. Стигна се до дипломатически дуели, Ердоган и гръцкият му колега Павлопулос си изнесоха исторически лекции.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 08.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

След полет до Александруполис Ердоган стигна с автомобил за петъчната молитва в Комотини, където е концентрирано мюсюлманското малцинство в Гърция. На фона на изключителни мерки за сигурност стотици скандираха името му пред джамията.

При разговорите си в Атина Ердоган отбеляза по-ниския жизнен стандарт на мюсюлманите в Гърция и изрази недоволство, че мюфтиите се назначават от държавата, която не признава избрания от вярващите. Атина признава като религиозно малцинство около 150 хиляди души, Анкара смята повечето за етнически турци.

Озан Ахметоглу - заместник- председател на малцинствената партия "Мир и приятелство": Очакваме от посещението ново начало в двустранните отношения с положителен ефект за решаване на нашите проблеми. Това са образованието, с него са свързани много въпроси, които трябваше да са уредени от години, проблемите с мюфтиите и фондациите, признаването на нашите организации.

В центъра на Комотини имаше и демонстрация срещу Ердоган.

Костас Караискос - демонстрант: Ердоган е нежелан в Комотини и изразяваме общото настроение на хората от региона.

Атина изключи "актуализация" на Лозанския договор от 1923 година, поискана от Ердоган. Документът урежда границите на двете държави и статута на малцинствата. Ердоган е първият турски президент, посетил Атина от 1952-ра и сега прави всичко възможно да няма друга визита през следващите 150 години, коментира анализатор от консултантската агенция "Тенео "Интелиджънс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Младенов коментира ситуацията в Израел
Николай Младенов коментира ситуацията в Израел
Бюджетът на София за 2018 година е в размер на 1,43 млрд. лева
Бюджетът на София за 2018 година е в размер на 1,43 млрд. лева