НОВИНИ

Австралия има нов премиер след тежката политическа криза

След дни на политическа криза Австралия има нов премиер. Постът пое досегашният министър на държавното съкровище Скот Морисън. Малкъм Търнбул беше отстранен като министър-председател след "политически бунт", организиран от съпартийците му.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:36, 24.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Малкълм Търнбул е поредният премиер на Австралия, който не успя да завърши мандата си. От 2007 г страната имаше 7 премиера. Четирима от тях бяха свалени от съпартийците си. Политически прецеденти, които спечелиха славата на Австралия като "страната на вътрешните преврати".

Малкълм Търнбул навлече недоволството на членовете на управляващата партия заради намерението на правителството да впише в закон целта на Австралия за намаляване на емисиите на парникови газове. Голяма част от съпартийците на Търнбул не са съгласни с идеите му за опазване на околната среда. Последва каскада от оставки на министри.

Това е "лудост", и няма друга дума, с която може да се опише - така Търнбул реагира на недоволството срещу него.

Вътрешнопартийният бунт оглави Питън Дътън, който се надяваше да спечели лидерския пост в партията, а след това и премиерския.

Надпреварата обаче, спечели Скот Морисън - министърът на държавното съкровище. Според австралийското законодателство, лидерът на управляващата партия става и премиер на страната.

Малкълм Търнбул, премиер на Австралия (2015-2018г.): Може и да ви изненада, но в ден като този, аз оставам оптимист и съм позитивно настроен за бъдещето на нашата страна. Искам да благодаря на австралийския народ за подкрепата, която ми даде.

Малкълм Търнбул ще напусне парламента. Но с оттеглянето му едва ли политическата криза ще бъде преодоляна напълно. Някои анализатори предричат предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Търговският регистър да заработи следващата седмица
Очаква се Търговският регистър да заработи следващата седмица
Откриха фалшиви шофьорски книжки в Мездренско
Откриха фалшиви шофьорски книжки в Мездренско