НОВИНИ

Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на насилие срещу деца

Австралийски архиепископ беше признат за виновен в прикриване на сексуално насилие срещу деца. Присъдата ще бъде произнесена през юни и се очаква Филип Уилсън да получи максималния срок от 2 години затвор. Така той става най-високопоставеният католически духовник в света, осъден за подобно престъпление.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:15, 22.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Архиепископът на Аделаида Филип Уилсън беше обвинен, че е прикривал сексуално насилие срещу четири момчета, извършвано от свещеника Джеймс Флечър. Историята датира от 70-те години на миналия век. Преди години самият Флечър е осъден за такива престъпления и умира в затвора. Защитата на 67-годишния архиепископ заяви, че навремето той не е знаел за случаите.

Един от пострадалите каза в съда, че пет години след насилието е описал пред Уилсън посегателствата на свещеника педофил, когато е бил 15-годишен. Съдията отхвърли твърденията на Уилсън, че не помни разговора и каза, че той явно е искал да защити репутацията на църквата. Свидетелят и другите жертви, оцениха високо решението на съда.

Питър Крейг, жертва на насилие: Днес е важен ден за жертвите и семействата им. Това решение ще разкрие лицемерието, измамите и злоупотребите с власт на църквата.
Питър Гогарти, жертва на насилие: Това ще има огромен отзвук по света. Ще се отворят възможности за съдебно преследване на хора, които са бранили своите институции и буквално са хвърляли децата в устата на вълците.

От 2012 г. специална комисия в Австралия разследва поведението на различни институции при случаи на сексуално насилие срещу деца. Досега заключенията са, че в църкви, училища и спортни клубове не успяват да закрилят децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев за АЕЦ „Белене“: Задължително да има българско участие
Драгомир Стойнев за АЕЦ „Белене“: Задължително да има българско участие
Тома Биков за позицията на ГЕРБ за „Белене“: България няма да дава повече пари
Тома Биков за позицията на ГЕРБ за „Белене“: България няма да дава повече пари