НОВИНИ

Балетното училище в София става на 65 години

Националното училище за танцово изкуство отбеляза 65-ата си годишнина. Близо 350 ученици участваха в тържествения спектакъл от шедьоври на световната и българската класика.

bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 02.06.2016
5563
Чете се за: 00:44 мин.
Още
Милена Симеонова - преподавател: "Това са деца, които са се отдали изцяло на това изкуство, и те много добре знаят, че когато кажем събота и неделя в толкова часа, променят програма, зарязват другото, защото знаят, че пропуснат ли 2 дни, пропуснат ли 3 дни, след това е много трудно на сцената."
Петя Александрова - преподавател: "Те всичките още когато дойдат в училище, са силно мотивирани. Те обичат танца, защото, както казвам аз: танцът е любов завинаги!"

Това е единственото училище от такъв мащаб не само за България, но и за целия Балкански регион. За повече от шест десетилетия от него за започнали пътя си над 4000 изпълнители.

Бойко Неделчев - директор на Националното училище за танцово изкуство: "Много хора и родители не знаят, че танцът е универсално изкуство и може да бъде така да се каже упражняван, човек може да твори на всички точки на планетата, където има култура. На много места имаме в Европа наши ученици. Даже във Франция работят, в Германия работят също, в Швеция, в Норвегия, в Америка знам, че има няколко наши ученици. Имам информация, че наша ученичка работи в Австралия."

Възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство продължават да впечатляват и да получават признание от едни от най-престижните балетни и танцови конкурси в центрове на световната култура като Париж, Моска и Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие промени, свързани с мандата на директорите на БНТ и БНР
Парламентът прие промени, свързани с мандата на директорите на БНТ и БНР
Брюксел забранява старите автомобили
Брюксел забранява старите автомобили