НОВИНИ

Бежанци блокират движението в Гърция

Протести на мигранти в северната част на Гърция. Напрежение има и в Пирея, където мнозина вече потърсиха начин да бъдат репатрирани. Седящи стачки на бежанците периодично блокират движението по магистралата от Солун, към границата с Македония. По темата работи кореспондентът на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 24.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Бежанците протестират и днес на различни места в Северна Гърция. Магистралата от Солун-Евзони на границата с Македония е отворена за движение в двете посоки.

Седящата стачка на бежанци отваря и затваря пътя по различно време. Шофьорите на товарни камиони избягват този маршрут, за да не останат блокирани незнайно за колко време.

Засега протести по пътя Солун - Промахон няма, но няма и гаранция, че това не може да се случи.

Други мигранти, опънаха палатки в центъра на Солун. Стачкуват и на пристанището.

Гърците са на прага на търпението от новата форма на протести на бежанците, които си позволиха да превърнат центъра на Солун в палатков лагер ден преди националния празник на Гърция.

Днес поради забрана от полицията не се проведе демонстрация на граждани, които пък искаха да протестират срещу "ислямизацията на Европа". Възмутени гърци се включват в предаванията на медиите с коментари, че правителството е допуснало "мигрантите да имат повече права от гражданите на страната".

Идомени вече е "буре с барут“, коментират медиите. Там започнаха и гладна стачка, протестите не спират, но никой не се оттегля от лагера.

Част от бежанците, които са на пристанище Пирея, вече търсят начин да се върнат обратно. След терористичните удари в Брюксел те са наясно, че много трудно ще бъдат приети в други европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключително засилени мерки за сигурност в Брюксел
Изключително засилени мерки за сигурност в Брюксел
Най-вероятно нарочно е подавана грешната информация за атентата в Брюксел
Най-вероятно нарочно е подавана грешната информация за атентата в Брюксел