НОВИНИ

Бинали Йълдъръм замени Давутоглу начело на управляващата партия

Интригата по политическите върхове на Турция след разрива между Ердоган и Давутоглу e напът да приключи - след като днес управляващата партия номинира близкият до президента транспортен министър - Бинали Йълдъръм за нов премиер. Единственият кандидат за председател на управляващата партия е дългогодишен верен съратник на Ердоган и се очаква да подкрепи амбициите му за президентска република.

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 19.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Очаква се Бинали Йълдъръм да бъде утвърден за председател на Партията на справедливостта и развитието на извънредния конгрес в неделя. Той беше свикан след решението на Ахмет Давутоглу да напусне лидерския пост, заради разногласия с президента. За разлика от него Йълдъръм - верен съюзник на Реджеп Тайип Ердоган, побърза да увери, че ще работи в съгласие с него.

Бинали Йълдъръм, транспортен министър и кандидат за лидер на ПСР: "Никой не бива да се съмнява, че ще работим в пълна хармония - на първо място с нашия основател на партията и президент, а после с партийните ни другари на всички равнища, за да осъществяваме целите на страната".
;

Тъй като лидерът на управляващата партия автоматично оглавява изпълнителната власт, Бинали Йълдъръм ще стане новият премиер на Турция. Съоснователят на Партията на справедливостта и развитието е дълги години транспортен министър. Като довереник на Ердоган е ръководил огромните инфраструктурни проекти, критикувани за това, че са мегаломански и са променили лицето на Турция. Като награда за верността най-сетне идва премиерският пост. Йълдъръм вероятно ще улесни Ердоган в стремежа му да прехвърли правомощията на изпълнителната власт в ръцете на президента. Опонентите на Ердоган очакват още по-авторитарен режим. Някои виждат проблемите в политическата система на Турция.

Адил Гур, политолог: "Системата е създадена така, че да води до безизходица. Тази причина стои зад оттеглянето на г-н Давутоглу. Системата не може да функционира в сегашния си вид".

Засега най-сериозният опит за промяна е законопроектът за отмяна на депутатския имунитет, който засилва опасенията за преследване на депутати от опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Русе
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Русе
Русенци срещу шума и мръсотията по булевард „България”
Русенци срещу шума и мръсотията по булевард „България”