САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Битката за Мосул продължава

Броят на цивилните граждани, които напускат околностите на Мосул, където трети ден тече военна офанзива по отвоюването му от Ислямска държава, се увеличава. В операцията с 16 самолета се включи и Турция. Има опасения, че джихадистите ще използват химическо оръжие, въпреки ограничените си възможности, и че превръщат мирното население жив щит.

от БНТ
19:37, 19.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Шейх Амир едно то 20те, според Ройтерс, села, която иракската коалиция вече е освободила по пътя си към Мосул. Аббас е отчаян от това, което вижда.

Аббас Ахмад, жител на Шейх Амир
"Ние живяхме тук, но през 2014 година заминахме за Ербил и наехме къща. Върнахме се преди 2 дни, когато Пешмeрга и иракската армия освободиха селото. Върнахме се, за да намерим къщите си разрушени."

В селото е прокопана мрежа от тунели, с осветление и вентилация. При напускането им джихадистите са ги минирали. Входовете на съоръженията са били покривани със специални платнища, за да възпрепятстват засичането с термални камери от въздуха. Иракските правителствени сили напредват от юг, кюрдските им съюзници, наричани Пешмeрга, наближават града от изток, и според Скай Нюз вече се намират на около 24 км от Мосул. Нападението върви бавно не защото оказват съпротива, а защото след себе си оставят много експлозиви, обясняват иракските правителствени сили.

Според ООН светът е на път да се изправи пред най-мащабната хуманитарна криза за последните години, предизвикана от човешка намеса. За изминалите 10 дни, около 5 000 души са преминали границата със Сирия. Те са настанени в съществуващия вече лагер Ал-Хол, при тежки условия. Очакванията на ООН са, че през следващите седмици броят на бежанците от Мосул и региона ще достигне 200 хиляди.

Агенция Ройтерс цитира местни жители, които казват, че бойците на Ислямска държава не им позволяват да напускат града и ги насочвет към сгради, които са потенциални мишени на въздушни атаки. Чрез агенцията си, джихадистите разпространиха видео, в което патрулират по улиците на Мосул и заплашават всеки, които иска да го атакува. Битката за Мосул - смятан за столицата на джихадисткия халифат, е от ключово значение, защото е 2ият по-големина град в Ирак, в района се намират богати находища на нефт, а и означава психологиечско предимство в борбата срещу Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шер се завръща на сцената в Лас Вегас
Шер се завръща на сцената в Лас Вегас
Неделно училище в Горна Оряховица - като от Възраждането
Неделно училище в Горна Оряховица - като от Възраждането