НОВИНИ

България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики

България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики. За това се договориха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери и президент на КОПА. По време на срещата, зам.-министър Кръстева подчерта, че в бъдещата Обща селскостопанска политика се акцентира върху опазването на околната среда.

българия германия сътрудничат намирането зелени практики
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 13.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Досегашните зелени директни плащания влизат в така наречената условност за получаване на директни плащания и следва новите еко схеми да надграждат сегашното ниво. Двамата се обединиха около мнението, че новите зелени изисквания не трябва да създават затруднение за фермерите, за да са атрактивни за прилагане.

Както е известно в предложението на ЕК за регламент, новите екологични практики са задължителни за държавите членки, но доброволни за земеделските стопани. Тя изтъкна и важността от запазване на преходната национална помощ след 2020 г. и увеличаване на бюджета за обвързана подкрепа, като по този начин ще се поддържа стабилност в подкрепата на земеделските стопани. От своя страна Йоахим Руквид подчерта, че настояват за 2-годишен преходен период със запазване на същите правила и схеми.

Зам.- министърът проведе среща и с Герхард Шветйе, президент на Селскостопанската камара на Федерална провинция Долна Саксония в гр. Хановер, Германия. Двамата се договориха за обмен на опит в областта на селското стопанство. „На прага на новата Обща селскостопанска политика, трансферът на знания трябва да работи на добро ниво.

България и Германия имат много допирни точки в областта на земеделието и бихме взаимствали от Вас добри практики чрез обучение на наши експерти“, каза заместник-министър Кръстева. От своя страна Герхард Шветйе запозна зам.-министър Кръстева със структурата и функциите на Земеделската камара и изрази готовност за съвместна работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя
13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя
Изтеглят аварирал ТИР в района на пътен възел „Каспичан“
Изтеглят аварирал ТИР в района на пътен възел „Каспичан“