НОВИНИ

България може да стане дестинация за компании, напуснали Великобритания

Брекзит може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори във връзка със сигналите, че ще има отлив на големи компании от Великобритания. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти.

bnt avatar logo
от БТА
14:28, 29.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
българия стане дестинация компании напуснали великобритания

Лукарски отбеляза, че България предоставя доста добри условия за инвестиции, сред които ниските данъчни ставки и оборотни разходи, квалифицирана работна ръка. България, по думите на министъра, би могла да предостави място за развитие на тези компании, които биха напуснали Великобритания, и в този аспект това е възможност за развитието на страната ни и може да се окаже позитив от случващото се с Брекзит.

Министърът беше предпазлив в оценките за евентуалните негативни ефекти от Брекзит върху България, като изтъкна, че не трябва да се избързва с крайните заключения.

Той напомни, че Великобритания е на осмо място сред търговските партньори на България с "добро като числова стойност салдо" за страната ни. Стойностите на търговския ни оборот не са толкова големи и затова ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален, смята министър Лукарски. От друга страна, той се позова на първоначални изследвания на икономисти и на неофициални сигнали от Великобритания, според които страната ще премине на преки двустранни търговско-икономически договори с всяка държава-член на ЕС, и допълни, че се очаква при преговорите да се постигнат максимално изгодни условия и за двете страни. Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива каквито бяха с Китай или Сингапур, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избягал затворник отвлече такси и стреля по полицаи в Силистра
Избягал затворник отвлече такси и стреля по полицаи в Силистра
Путин и Ердоган изразиха готовност да се борят заедно срещу тероризма
Путин и Ердоган изразиха готовност да се борят заедно срещу тероризма