НОВИНИ

Български граничен кораб спаси бедстващи бежанци в Егейско море

Българският граничен полицейски кораб „Обзор“, който е на мисия в Егейско море, тази нощ е спасил две бедстващи лодки с бежанци, докато е патрулирал по линията, която разделя гръцките и турските териториални води. Заради силното вълнение в Егейско море лодката е била заплашена от потъване. След установяване на контакт с бежанците на българския кораб са прехвърлени 120 човека. За акцията първи съобщават гръцките медии, като я наричат „блестяща спасителна операция“.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 25.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

„Обзор“ е най-големият ни гранично полицейски кораб и от началото на ноември участва в операцията „Посейдон“ в Егейско море. Около 4 часа тази сутрин в Черноморския контролно-информационен център, който се намира в Бургас, дежурните приемат сигнал от „Обзор“, че в района на остров Лесбос са открити две бедстващи лодки с мигранти. Командира на кораба заповядва да започне спасителна операция.

инсп. Захо Янев, дежурен в Черноморски контролно-информационен център на гр. полиция - Бургас: Лицата от лодките са прехвърлени на борда на българския кораб. Установява се в хода на тази операция, че едно дете е в критично състояние и има нужда от спешна медицинска помощ. С помощта на лодката на кораб „Обзор“ то незабавно е транспортирано по най-бързия начин до пристанище Митилини.

Въпреки усилията гръцките лекари не са успели да спасят 10 годишното дете. Общо 120 мигранти са били прехвърлени от двете лодки на борда на „Обзор“ и са откарани в пристанище Митилини.

инсп. Захо Янев, дежурен в Черноморски контролно-информационен център на гр. полиция - Бургас: Имигрантите се самоопределят като сирийци, но точното определяне на тяхната националност и произход тепърва предстои.

Граничния полицейски кораб „Обзор“ ще остане в района на Лесбос още един месец. Целта е патрулиране в Егейско море, на границата между Турция и Гърция, с цел да се предотвратява нелегалното преминаване на мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местността Боровец край Варна е без улично осветление
Местността "Боровец" край Варна е без улично осветление
25 нарушения по време на Черния петък са засекли от КЗК
25 нарушения по време на Черния петък са засекли от КЗК