НОВИНИ

Българските вина спечелиха 109 медала на световен конкурс

България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42 процента от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия.

bnt avatar logo
от БТА
09:32, 07.05.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още
българските вина спечелиха 109 медала световен конкурс

Българските вина спечелиха 109 медала от световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, съобщиха от пресцентъра на Националната лозаро-винарска камара.

Българските вина спечелиха: 4 са големи златни, 47 са златни, а 58 - сребърни медала.

И тази година България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти, сомелиери и винени експерти, се уточнява в прессъобщението.

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир - Пловдив. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители - 257 от 70 изби. През тази година България се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Световният винен конкурс у нас бе организиран от Probegex, Националната лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии в Пловдив.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път мюсюлманин ще е кмет на Лондон
За първи път мюсюлманин ще е кмет на Лондон
Изостава подготовката на Българското председателство на ЕС през 2018 г.
Изостава подготовката на Българското председателство на ЕС през 2018 г.