НОВИНИ

Ще проверяват регистрациите на българските микробуси, катастрофирали в Унгария

Собствениците на двата български микробуса, превозвали пътници, които пострадаха при верижната катастрофа в Унгария вероятно са от Омуртаг. Официалната информация от външно министерство е, че микробусите са с търговищка регистрация. В Омуртаг хората казват, че редовно извършвали превоз на пътници и багаж. Ще се проверява дали да извършвали нелегален превоз под формата на споделено пътуване.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
17:26, 16.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Според наши източници единият от микробусите, с който са пътували българите, е собственост на баща и син Феим и Ерхан Мъстънови, които организирали редовно курсове в чужбина. Предполага се, че зад волана във фаталния момент е бил синът.

Йордан:
„Момчето дето е карало буса се казва Ерхан и в момента е със счупен крак, направили са му операция.
БНТ: - Много хора ли от Омуртаг извършват такива превози?
- О, има 2-3 буса, които редовно пътуват до Германия, до Холандия"

Потърсихме семейството на адреса им в Омуртаг, но никой не ни отвори. Срещу къщата беше паркиран бус с германска регистрация. Съседи им бяха лаконични.

„Доколкото знам нещо с превоз се занимават, ама какъв превоз не мога точно да ви кажа"

Според запознати другият от катастрофиралите бусове пък е собственост на фирмата на Гюлхан Мустафа, която е козметичка. Къщата, където се намират салонът й в Омуртаг обаче е продадена, твърдят комшии. Жената била по майчинство и повече от година не живеела в града. От кметството в Омуртаг казаха, че все още нямат официална информация по случая и не могат да потвърдят дали се касае за техни съграждани.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг:
„Има хора, които пътуват за Европа, които работят в Западна Европа. Сега не мога да кажа със сигурност дали са извършвали транспортна дейност или са отивали да работят"

Полицията у нас ще проверява дали катастрофиралите микробуси са били регистрирани в България за превоз на пътници. Това каза директорът на Главна Дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция"
,,Ако е извършeно някакво административно нарушение ние ще предприемем такива санкции спрямо нарушителите, които могат да се наложат на територията на България. Ако имаме данни за извършено престъпление, макар и на територията на друга държава, тогава ще имаме основания също да предприемем действие, но е въпрос на проверка."

Засега основната версия за дейността на хората от Омуртаг е, че те са извършвали нелегални превози, маскирани като споделено пътуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтираха Варненския затвор
Ремонтираха Варненския затвор
Четирима от българите, пострадали в Унгария, остават в тежко състояние
Четирима от българите, пострадали в Унгария, остават в тежко състояние