НОВИНИ

Болестта "Върхов корояд" унищожава 50-годишни гори

Над 90 хиляди хектара иглолистни гори в България са засегнати от заболяването „върхов корояд”. Масово изкуствено създадените у нас иглолистни гори загиват, заради насекомите. Над 8000 дка гори са изсечени на територията на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил през миналата година заради върховия корояд. От Изпълнителната агенция по горите казаха, че ще предприемат мерки, с които да се ограничат вредителите по дърветата.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:24, 29.01.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Според експертите изсъхналите дървета са потенциално опасни за възникване на пожари. А дървесината, която се добива от тях, не може да се използва.

„Това само за дърва за огрев може да се ползва. Некачествена, с ниска стойност, което реално води до загуби и за държавата", каза Тони Колев, директор на Държавно ловно стопанство Осогово.

Загиват предимно иглолистни гори, които са били създадени изкуствено на неподходящи терени. Изкуствените гори са били създадени, за да спрат ерозията на почвата. Според експертите трябва да започне поетапното им изсичане и замяната на изкуствените иглолистни видове с подходящи за терените широколистни дървета.

„Това трябва да става бавно, внимателно без резка промяна в екологичната среда, без голи площи. Трябва да се търсят внимателни подходи, за да се даде шанс на местната растителност", коментира Ценко Ценков - директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителна агенция по горите.

Очаква през тази година да се извърши санитарна сеч на над 10 000 дка заболели гори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Кабаиванов: Трябва да възпитаваме в родолюбие, а не в глобализъм
Емил Кабаиванов: Трябва да възпитаваме в родолюбие, а не в глобализъм
Почина последният участник от големия влаков обир
Почина последният участник от "големия влаков обир"