НОВИНИ

Бойко Борисов поднесе венец на паметника на загиналите евреи в Скопие

Премиерът Бойко Борисов участва във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:07, 12.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, поднесе венец на паметника на загиналите евреи.


;
Бойко Борисов, премиер на България: Разбира се, ние много скърбим. Затова и днес сме тук. Защото всеки човешки живот, всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. То не е било толкова далече. А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И затова смисълът, освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да изведем и изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, и ако щете, народите ни да живеят щастливо. И всичко това да остане в историята, никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки.
Зоран Заев, премиер на Македония: Присъствието на премиера Борисов, на премиера Звездич тук и на председателя на парламента на Румъния представлява исторически, европейски и цивилизационен акт. Геноцидът над евреите през Втората световна война беше борба на деструктивни и антицивилизовани сили против цялата добрина и любов, против приятелството и човечността.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност. По-късно днес са планирани и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат новите квоти за калкан
Обсъждат новите квоти за калкан
Мобилни каси събират данъци в селата в Кюстендилско
Мобилни каси събират данъци в селата в Кюстендилско