НОВИНИ

Борисов постави условия за подкрепа на реформаторите

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви в Брюксел, че би могъл да направи и ново правителство с мандата на Реформаторския блок, както те му предлагат.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Десислава Маркова
20:17, 15.12.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Условието му обаче е да бъде поет ангажимент в кратък срок да се промени Изборния кодекс и да се въведат мажоритарни избори.

;

По-рано през деня от ГЕРБ коментираха, че шансът да бъде съставено правителство с мандата на Реформаторите е 20%. Движение "България на гражданите" заплаши, че няма да подкрепи нов кабинет в рамките на този парламент, ако идния вторник Патриотичният фронт не гласува в правната комисия "антикорупционния закон". Патриотите остават скептични към съставянето на кабинет.

Претегляне на плюсовете и минусите от двегодишното управление с Реформаторите правят от ГЕРБ. Отчитат стабилността, добрите икономически показатели, обстановката в региона, но и направените компромиси. На този фон председателят на парламентарната група е категоричен, че среща ще има и определи процентно шансовете за съставяне на кабинет с мандата на Реформаторите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Минимален е този шанс, той е около 20 %, ще се дискутира абсолютно всичко, но пак казвам, че 80% е за невъзможност да се състави правителство заради всички тези различия, които бяха изчистени през последните няколко седмици.

Вицепремиерът Томислав Дончев иска конкретика по предлагания кабинет и по-скоро намира съставянето на правителство с този мандат като влизане от задния вход.

Томислав Дончев - вицепремиер в оставка: "Ако трябва да бъда откровен бих бил дори по-песимистичен, бих посочил по-нисък процент, един подобен вариант малко ми прилича на шмугване, което едва ли е добър стил и стандарт в политиката".

В същото време депутати от ДБГ, една от формациите в Реформаторския блок, изразиха недоволство от Патриотичния фронт, който саботирал антикорупционния закон и не го допуснал в комисия на второ четене. И отправиха ултиматум към патриотите да ги подкрепят следващия вторник.

Димитър Делчев - депутат от ПГ на Реформаторския блок /ДБГ/: "Ако това не се случи, ние считаме, че в рамките на 43-тото НС това, което остава от него няма реформаторско мнозинство и за това няма смисъл от съставяне на какъвто и да било кабинет в рамките на това , на този парламент".

Техният лидер Меглена Кунева пък коментира, че също не е оптимист за кабинет с Реформаторския мандат, но смята, че дължат на президента да опитат.

Меглена Кунева - вицепремиер в оставка: "Спазваме конституцията и нищо по-важно и по-добро да преодолеем практиката да не си говорим помежду си и да обсъдим нещата, да обсъдим бъдещето на България".

От Патриотичния фронт остават скептици основно заради ГЕРБ.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Ако ГЕРБ стоят на позицията, на която бяха преди 10 дена, когато ние щяхме да вземем мандата, няма да има правителство".

Резултатът ще стане ясен през уикенда или най-късно в понеделник, когато партиите ще разговарят за шансовете за ново правителство, или ще трябва да върнат мандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По пътя на горивото - има ли опасност за хората в Костинброд
По пътя на горивото - има ли опасност за хората в Костинброд
Таксиметров шофьор изостави жена в несвяст на пътя
Таксиметров шофьор изостави жена в несвяст на пътя