НОВИНИ

Борисов се срещна с Ердоган на форума на ПСЮИЕ в Сараево

Премиерът Бойко Борисов е в Сараево за участие в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Преди началото на официалната вечеря на лидерите Борисов имаше двустранна среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Подробностите от специалните ни пратеници в Сараево - Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:10, 08.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за диалог в региона.

Основните акценти в разговорите на работната вечеря, която се провежда в момента, както и на заседанието утре ще бъдат насочени към засилването на свързаността в областта на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките между младите хора, които са основните приоритети на ротационното председателството на Босна и Херцеговина

По време на срещата си с турския президент по-рано тази вечер премиерът Борисов заяви че "Мирът и диалогът са най-добрите дипломати".

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

Борисов подчерта, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство и каза, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция.

В рамките на форума в Сараево Бойко Борисов ще проведе двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов разговаря със сръбския премиер Ана Бърнабич
Бойко Борисов разговаря със сръбския премиер Ана Бърнабич
Хърватия подаде официална молба за присъединяване към чакалнята на еврозоната
Хърватия подаде официална молба за присъединяване към "чакалнята на еврозоната"