НОВИНИ

Бойко Борисов: Отношенията между България и Германия са отлични

Двустранните отношения между България и Германия са отлични, със стратегическа важност, а връзките с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Мюнхен по време на срещата си с министър-председателя на Свободната държава Бавария д-р Маркус Зьодер, цитиран от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов: Отношенията между България и Германия са отлични
bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 24.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

В центъра на срещата, проведена в Държавната канцелария на Бавария в Мюнхен, бяха икономиката и инвестициите.

Министър-председателят Маркус Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България.

„Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че за страната ни е от изключителна важност разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическа промишленост, селското стопанство.

„Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите“, каза още премиерът Борисов пред Маркус Зьодер.

Министър-председателят Борисов заяви, че България работи активно за още по-добри условия за привличане на инвеститори, включително чрез реформиране на професионалното образование и подготвянето на квалифицирани кадри, чрез намаляването на административната тежест и развитието на индустриалните зони.

Двамата премиери бяха категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива и ще продължи полагането на всички необходими усилия за доразвиване на неизползвания потенциал. Маркус Зьодер предложи да се организира икономическа вечер на България в Бавария, която да е още един израз на отличните отношения между България и Бавария.;

Помолен да коментира заявеното днес от британския премиер Тереза Мей да се оттегли от поста, Борисов изрази надежда да не се сбъднат страшните прогнози, при които вместо Брекзит да протече подредено, да дойде някой друг и да поиска нови разговори.

Министър-председателят също така поздрави към Франс Тимерманс за резултатите на вота в Холандия и подчерта доброто си приятелство с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 3,2 по Рихтер е усетено в Симеоновград
Земетресение със сила 3,2 по Рихтер е усетено в Симеоновград
Мая Манолова обяви кампания за намаляване на ДДС върху даренията на книги
Мая Манолова обяви кампания за намаляване на ДДС върху даренията на книги